сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Оръжията на Великденския остров

1.2.2021 г.

Изследователите доказват, че оръжията в Рапа Нуи всъщност са били доста калпави, но самите островитяни са искали те да бъдат такива.

Каменните статуи на остров Рапа Нуи, наречени moai, са сред малкото паметници, които могат да бъдат разпознати от раз. Историята на жителите на острова също е от често разказваните. Според нея подтикът да се създават тези загадъчни статуи довел до масово изсичане на горите, което предизвикало вътрешни борби за останалите оскъдни ресурси и в крайна сметка станало причина за пълния социален и икономически срив на острова преди идването на първите европейци през 1722 г.

Но сега най-често срещаните – и най-невзрачни – предмети, намирани на острова, поставят под съмнение твърдението, че жителите са се самоунищожили преди пристигането на европейците.

До 1877 г. на острова били останали 110 местни жители. Горе-долу по това време европейските етнографи започнали да събират разказите им за минали войни. Въз основа на тях изследователите предположили, че хилядите малки тристенни предмети, направени от обсидиан и пръснати из целия остров, били оръжията, използвани в тези битки.

Според ново проучване, обаче, тези предмети, наречени mata’a категорично не са били смъртоносни оръжия. Това допълва тезата, че борбите, описвани в разказите, всъщност не са се случвали и макар жителите на острова да са страдали от ефектите на обезлесяването, единственият „срив“ в общността се е появил след контакта с външния свят, който донесъл болести и робство в Рапа Нуи.

Авторите на проучването твърдят, че изработването на безопасни mata’a е било съзнателно решение на изолираната островна общност, която бързо осъзнала, че вътрешните смъртоносни битки ще доведат до изтребването на всички жители.

Това не означава, че животът в Рапа Нуи е бил съсвем мирен. „Със сигурност жителите на острова са воювали“, казва Карл Липо, изследовател от Университета  Бингъмтън в Ню Йорк. Но защо след като са имали технологичните умения да издигат близо 70 тонови статуи, не са успели да разработят ефективни смъртоносни оръжия, с които да воюват?

„Било е просто въпрос на избор“, казва Липо.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах