сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Изчезването на религията

14.4.2020 г.

Повече хора от когато и да било досега се определят като атеисти, агностици или просто нерелигиозни.

След като католиците по света отбелязаха Възкресение Христово, милиони православни християни се готвят да отбележат Великден според датата, изчислена от източната църква. 

И докато християнството все пак е най-голямата религия в света, скорошни изседвания показват тенденция към намаляване на броя на вярващите в глобален мащаб.

Едва ли предполагате, че църквата може да фалира, но преди няколко години британската църква на менонитите организира последната си служба. Лесно е да се предположи, че скромно обличащите се анабаптисти – които следват религия, подобна на тази на амишите – са неуместни в ерата на смартфоните, но техният случай не е единственият.

Навсякъде по света на въпроса какво смятат за религията все повече хора отвръщат с равнодушие. Броят на религиозно необвързаните расте. Те са втората по големина религиозна група в Северна Америка и по-голямата част от Европа. В САЩ те са над ¼ от населението.

Липсата на религиозна принадлежност оказва силно влияние върху схващанията на хората за смъртта, обучението на децата им и дори гласуването. Отдавна се предполага, че религията ще загуби влияние с модернизирането на света, но последните проучвания сочат, че това се случва изключително бързо. Скоро по-голямата част от населението във Франция, както и това в Холандия и Нова Зеландия ще стане нерелигиозно. Обединеното кралство и Австралия не след дълго ще загубят християнските си мнозинства. Религията губи важността си дори за хора, живеещи в срани, където вярата е повлияла всичко: от правила до граници и архитектура.

Но невярващите все още не са превзели Земята. В много части на света – особено субсахарска Африка – религията набира скорост и според проучване след 25 години светът ще се превърне в „светски запад и бързо растяща останала част“.

Друга нерелигиозна част от света е Китай, където културната революция от десетилетия тъпче религията, но пък в някои от бившите комунистически страни се наблюдава ръст в броя на вярващите.

Същестуват няколко теории защо хората масово се превръщат в атеисти. Някои демографи го приписват на финансовата сигурност, което обяснява защо европейските страни с по-силна социална сигурност са по-светски, отколкото САЩ, където бедността е по-често срещана.

Атеизмът е свързан и с образованието и се измерва с академичните постижения (в много страни атеистите са висшисти). Твърди се също така, че достъпът до интернет стимулира атеизма.

Финансовата сигурност и образованието - вероятни причини за атеизма - винаги са били по-трудни за постигане от жените и чернокожите. Изследване на Pew research Center сочи, че жените са по-склонни да се обвържат религиозно, но това се променя при жени с по-големи възможности.

Факт е, че религията днес намира най-широк отзвук сред жените, цветнокожите и бедните.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах