сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Високосната година ни спасява от хаос

27.2.2020 г.

Пак е време: тази събота, 29 февруари, е допълнителен ден, странност в календара, която се появява (почти) на всеки четири години.

от , National Geographic

Векове наред опитите календарите да се синхронизират с продължителността на естествената година пораждали объркване, докато не се появила идеята за високосна година, която предложила как да се компенсира загубеното време.

„Всичко се свежда до факта, че броят на завъртанията на Земята около собствената й ос (т.е., дните) не е равен на времето, необходимо на планетата ни да се завърти около Слънцето“, казва Джон Лоу от Националния институт за стандарти и технологии.

Слънчевата, или тропическа година, е дълга приблизително 365,2422 дни. Никой от съществуващите календари не може да отрази тази цифра, а незачитането на незначителната на пръв поглед разлика създава много по-големи проблеми, отколкото някой може да предположи.

Доказателства за това можем да намерим в историята на странно променящи се дати и придружаващия ги граждански, земеделски и религиозен хаос.

Ето защо по-голямата част от днешния свят е приела Григорианския календар и системата му с високосната година - така дните и месеците успяват да следват сезоните.

Отчитане на времето в древността

Усилията да съвместим графика на природата с нашия били неточни още от самото началото. Някои древни календари, като този на шумерската цивилизация преди 5000 години, просто разделяли годината на дванайсет месеца с по трийсет дни. Тяхната година от 360 дни била с близо седмица по-кратка от ежегодното ни пътуване около Слънцето.

Практиката да се добавят допълнителни дни към годината е стара поне толкова, колкото и тези системи.

„Когато египтяните приели този календар, те знаели, че има проблем, но не добавили повече дни“, казва Лоу. „Те просто имали пет допълнителни дни в края на годината, посветени на празници и веселие.“

Ранните египтяни (около 3100 г. пр. Хр.) и други общества от Китай до Рим използвали лунните календари, за да проследяват времето.

Но лунните месеци са средно с 29,5 дни и само 354 дни в годината. Така че обществата, които следвали лунния календар, доста се отдалечавали от синхрона със сезоните заради разликата от 11 дни.

Римляните редовно се опитвали да поправят този календар, като добавяли дни или месеци на случаен принцип, но тези разпокъсани усилия само подчертавали нуждата от реформа.

Година на объркването

По времето, когато Юлий Цезар се радвал на любовната си история с Клеопатра, Римският календар вече се бил отклонил от сезоните с около три месеца. Но Египет спазвал годината от 365 дни и до началото на III в. пр. Хр. вече бил приел практичността на високосната година и поправял календара на всеки четири години.

Юлий решил да приеме същата система, като обявил със закон година от 445 дни, наречена „година на объркването“(46 г. пр. Хр.), за да поправи дългите години отклонение. След това установил година от 365,25 дни, като просто добавял една високосна година на всеки четири.

Но дори и тази система имала недостатък, тъй като годината, към която се добавят 0,25 дни, е малко по-дълга от слънчевата с остатък от 0,242 дни. Това правело календара с 11 минути по-къс от слънчевия и за 128 години се получавала разлика от един цял ден.

От приемането на системата през 46 г.пр. Хр. до 16 век това малко разминаване било причинило изместването на важни дати, в това число и християнски празници, с около десет дни. Папа Григорий счел ситуацията за неприемлива и неговият Григориански календар бил приет през 1582 г.

„Григорий реформирал календара, като в годината на промяната махнали 10 дни от месец октомври“, казва физикът Джеймс Еванс. „След което променили правилата за високосната година, за да се реши проблемът“.

Сега високосните години, делими на 100, като 1900, се пропускат, освен ако не се делят и на 400, както 2000, в които случаи се спазват. Няма човек, който да си спомня последното пропускане на високосна година, но заради подминаването на три допълнителни дни на всеки 400 години календарът вече е точен.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах