сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Как украсяват коледната елха по света

29.12.2020 г.

Традицията за украсяване на елхи и подобни конструкции по Коледа започнала в Германия и през следващите няколко века се разпространила по целия свят.

На много места видът на елхите е бил вдъхновен от местната култура, климат или околна среда, което довело и до голямо разнообразие в украсата.

В САЩ днес приблизително 70 процента от хората избират изкуствените елхи - до голяма степен заради удобството. За направата им обаче е необходим нефт, рядко могат да се рециклират, заемат място на сметищата и често се налага да бъдат превозвани от една до друга точка на света. Повечето от тях се произвеждат в Китай с електроенергия, добивана от въглища, като някои съдържат и токсично олово. Поради това немалко природозащитници твърдят, че истинската елха е „по-зеленото“ решение.

Устойчиво отглежданите дървета могат да преработват въглеродния диоксид от въздуха, а също така да предоставят местообитание на животински видове. Отглеждането им води до спестяване на енергия и вода.

Всъщност, най-екологичният избор е органично отгледаната елха, т.е. без пестициди, които по принцип се използват от много производители. Друг екологичен вариант е да се украси жива елха, отгледана в региона, която слез празника да бъде засадена отново. Или просто да украсите някое растение вкъщи или да съберете клонки и да ги оформите като импровизирана елха.

Елха може да бъде дървото на двора или дори скално образувание.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах