сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

7 европейски стила за пиене на кафе

28.12.2020 г.

Европа се гордее със своята култура на кафето, която е породила нови философии, политики и свободни мисли.

Като се има предвид значението на кафето на този континент, не е изненадващо, че има множество кафе-смеси, сортове и напитки. 

„Ред Виахес“ представя 7 начина да пиете кафе в Европа:

1. Еспресо: основната напитка за кафе

Еспресото се произвежда чрез изпускане на гореща вода под налягане през ултрафини смлени зърна кафе, обикновено с помощта на специализирана еспресо машина.

Как се пие: Еспресото се сервира на шот, но трябва да се отпие. Обикновено се сервира на двойни „изстрели“, състоящи се от две унции еспресо, известни като „допио“. Италианците пият еспресо през целия ден, но особено след вечеря.

2. Капучино

За да направите капучино, пригответе италианско еспресо с равни части пенливо и задушено мляко. Думата капуцин идва от монасите капуцини, тъй като се твърди, че цветът на напитката наподобява цвета на дрехите на монасите.

Как да го пием: В Италия капучиното обикновено се пие сутрин с кроасан за закуска.

3. Кафе Крема

Крема кафето е еспресо с добавена малка порция сметана или пенливо мляко, подобно на капучино, но без комбинацията от пенливото и пареното мляко.

Как да го пием: Както в Италия, по отношение на капучиното, французите никога не биха поръчали кафе крема следобед. Млечните кафета са запазени за сутринта.

4. Кортадо

„Кортадо“ е инжектиране на еспресо „отрязано“ (на испански, нарязано) с малко количество задушено мляко за намаляване на киселинността. Разфасовката обикновено има съотношение една част мляко към една част еспресо.

Как да го пиете: пийте го по всяко време. „Кортадо“ е една от любимите напитки в Испания и се сервира в много испаноезични страни.

5. Айскафе

Смесете студено кафе с мляко и захар и залейте сместа с топка ванилов сладолед и разбита сметана.

Как се пие: Германците обичат да пият айскафе през лятото в салони за сладолед.

6. Фрапе

Почти навсякъде в Атина се предлага тази много популярна напитка. Разклатете разтворимо кафе, студена вода и лед заедно, докато сместа стане пенеста, и след това я изсипете върху кубчета лед или студено мляко.

Как да го пием: гърците пият фрапе по всяко време на деня и при всякакво време, но особено през горещо средиземноморско лято.

7. Галао

Напитката за кафе в Португалия се получава чрез добавяне на три части мляко на пара към една част от кафето.

Как се пие: Галао трябва да се сервира с някакъв вид сладко, а най-добрият страничен продукт за Галао е пащтел дъ ната (крем пай)./ БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах