сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

„Каганер” или чудноватата традиция на каталунската Коледа

27.12.2020 г.

Една от най-странните и шокираща чужденците коледна традиция е акащия „Кагатио“ или „Тио де Навидад“ в Каталуния.

Тази традиция е неизменна част от коледните празници. Фигурата на клекнало момче със смъкнати панталони и купчинка под него е задължителна в композицията от фигури, която пресъздава Христовото рождество. „Кагатио“ е скрит някъде в интериора на сцената между яслите, мулето, вола, овцете и фигурите, изобразяващи персонажите от Витлеемската нощ. Изглежда някак светотатствено и скандално в очите на незапознатите с тази история. А ето я и нея – традиционната каталунска Коледа.

Наистина е стряскащо за човек за види по всички коледни базари фигурки в различна големина, гротескно клекнали с оголено дупе. Традиционно момчето е облечено с националната носия на Каталуния с характерната червена щапка, килната на една страна. В последните години могат да се видят, обаче, фигури на всякакви публични личности от света на политиката, шоубизнеса и спорта.

Акането на „Кагатио“ като го бият с пръчка е почти толкова изненадващо, колкото и сурвакането за онези, които не познават нашите традиции. Но пък има нещо много общо. В Каталуния удрят с пръчка един дънер, облечен в същите традиционни дрехи и с червена шапка под зуците и с ритъма на специална песен, за да „изака“ подаръците. Традицията се състои в това, че дънер или дебел клон се донасят в дома няколко дни преди Коледа, като се поставят в някой скрит ъгъл, покрити с одеяло, така че да не изстине и се храни ежедневно с остатъци от храна до деня, в който. .. го набият, за да „пусне” подаръците. Има домове, където „Кагатио“ е просто парче дърво, парче корк или кутия с различни размери, подходящи за пространството и размерите на подаръците, които трябва да „изака“ . При други е наистина направен човек от дърво с образ, ръце, лице и облечен в дрехи.

Подадърците са различни и се променят с времето, но те никога не са били някакви значими или големи предмети. Обикновено са бонбони, сладкиши, фигурки за допълване на „презепе“ – сцената на рождеството, която се устройва във всеки дом, както и всякакви лакомства или вино. Предпочитани са турони – местен специалитет, подобен на нуга, който се приготвя с ядки, ром, шоколад, стафиди. Големите подаръци се раздават от Кралете /влъхвите/ на 6 януари, което е отделен и също много колоритен празник.

Зад традицията на „Тио де Навидад“ се крият древни ритуални практики, насочени към насърчаване на изобилието и семейното сближаване през зимния период. В миналото това здраво парче дънер е изгаряно в огнището, след като е изакало всички подаръци. Този зимен огън символизира под формата на ритуал общността и приемствеността на семейството: той дава светлина и прогонва злите сили от дома. Пепелта, която остане след изгарянето на дънера се разпределя и оставя по малко в дома, градините, нивите, оборите и конюшните, за да донесе плодородие и изобилие.

„Кагатио“ или „Каганер“ е популярен коледен подарък, с който се пожелава изобилие и богатство на дома. И независимо че можете да видите всички тези модерни иронични фигури, най-популярен си остава образът на каталунския селянин с килнатата червена шапка.

Традицията обяснява, че поставянето му в яслата носи късмет в дома, така че изпражненията да оплодят земята и да донесат късмет и радост за следващата година. Ако не бъде поставен, се очаква година на злополуки у дома. Казано е също, че с „Каганер“ има здраве и спокойствие на тялото и душата, които са необходими за подреждането на яслата, с радостта и щастието, които Коледа носи у дома./ БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах