сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Археолози откриха 27 нови саркофази в древен град на мъртвите в Египет

25.9.2020 г.

Преди повече от две хилядолетия 27 египтяни били погребани в Сакара, древен град на мъртвите. Органите им били премахнати и телата им увити в ленено платно. След това жреците ги поставили в дървени ковчези, украсени с йероглифи.

Мумиите, открити от египетски археолози, са били поребани преди 2500 години. Находката е една от най-големите в Египет.

„Първоначални анализи сочат, че тези ковчези са изцяло запечатани и не са били отваряни след заравянето им“, съобщава Египетското министерство на туризма и древностите. Макар че са останали под земята повече от 2500 години саркофазите са запазили по-голямата част от цветовете и йероглифите.

Идентичността на хората в саркофазите все още не е установена, съобщава министерството. Това предстои да бъде разкрито през следващите дни, тъй като разкопките продължат. Археолозите също така са попаднали на различни артефакти в гробницата, в това число малки статуетки и фигурки.

Древните египтяни са погребвали мъртъвците си в продължение на 3000 години в Сакара - на около 20 км южно от Кайро. Сакара е „некрополът“ на града или градът на мъртвите на древната столица Мемфис. Името идва вероятно от „Sokar”, древен бог на мъртвите.

В Сакара се намира и една от най-старите пирамиди в Египет: стъпаловидната пирамида на Джосер, построена преди 4600 години. Архитектът Имхотеп я съградил за тленните останки на цар Джосер – фараон от Третата династия. Тя е първата направена от камък, като след нея правят Голямата пирамида в Гиза. „Некрополът е пълен с мумии“, посочва Business insider.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах