сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Танзанийски миньор стана милионер като продаде два големи скъпоценни камъка

27.7.2020 г.

Находките поставят нов рекорд. Заедно двата редки скъпоценни камъка тежат 15 килограма.

Петдесет и две годишният танзанийски миньор Саниниу Лайзер стана милионер за една нощ. Той продаде два големи необработени скъпоценни камъка, с общо тегло 15 килогрма, съобщава BBC.

Камъните са танзанити. Те са сред най-рядко срещаните в света. Танзанийското правителство връчи на Лайзер чек на стойност 7,74 милиарда танзанийски шилинга, според Ройтерс. Съответната сума в евро е 3 милиона. Лайзер има четири съпруги и над 30 деца.

Компанията на Лайзер добива  лилаво-сините камъни в мините на северна Танзания. Стойността на скъпоценните камъни, от които се правят бижута, се определя от тяхната рядкост, съобщава BBC. Камъните са били с тегло 9,2 кг и 5,8 кг.  Най-големият танзанит, намиран досега е с тегло 3,3 кг, казва BBC.

Лайзер казва, че не иска новопридобидтото богатство да променя начина му на живот. Той планира да продължи да се грижи са своите 2000 крави. Искам да построя училище близо до дома ми. Има много бедни хора които не могат да си позволят да изпращат децата си на училище, казва Лайзер пред Би Би Си.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах