сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Къде отидоха сивите рифови акули?

27.7.2020 г.

Акулите по света са вече в сериозна беда, предимно поради прекомерен риболов, но ново проучване доказва, че ситуацията е по-тежка отколкото се смяташе досега.

от RILEY BLACK National Geographic

В мащабно проучване, обхващащо 371 сиви рифови акули в 58 страни от централната част на Тихия океан до Бахамите, учени откриват, че в около 20% от тях акули вече няма. Като върховни хищници те по принцип помагат за поддържането на популациите от риби здрави, като изяждат болните и регулират броя им.

Публикуваното в Nature проучване „ е най-голямото проучване за акули, правено досега“, казва съавторът Енрик Сала, изследовател на National Geographic.

Аарон Макнийл, биолог от Dalhousie University и колегите му поставят над 15 000 фотокапани, и въз основа на събрания материал стигат до извода, че видове като сивите рифови акули, пилозъби акули и карибските рифови акули често липсват от рифовете, които по принцип обитават.

Дори на места, където рифовите акули все още се срещат, добавя Сала, борят им е толкова намалял, че те вече не играят същата екологична роля на хищници.

Две трети от 500-те вида акули по света са застрашени от една страна прекомерния риболов, често поради търсенето на акулско месо и перки. В мрежите и парагадите също така често попадат неволно много представители на вида.

Но за акулите все още има надежда. „Добрата новина е, че ако напълно защитим водите морски обитатели, в това число и акулите отново могат да се завърнат“, казва Сала, който основава Pristine Seas initiative през 2008 г., за да запази световните океани. Защитаването на водите около Кабо Пулмо, Мексико например вече е възстановило подводните съобщества от акули.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах