сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Застрашена ли е популацията на големите котки от Covid 19?

7.4.2020 г.

Тигър в зоопарка в Бронкс в Ню Йорк Сити има положителен тест за вируса, причиняващ COVID-19.

от Natasha Dali, National Geographic

„За първи път, доколкото знаем, това диво животно се заразява с COVID-19 от човек“, казва Пол Кале, главен ветеринар в зоопарка в Бронкс. Малайският тигър Надя вероятно е прихванал болестта от заразен служител в зоопарка, чието заболяване протича асимптоматично. „Това е единственото ни обяснение“, казва Кале. Зоопаркът е затворен за посетители от 16 март.

Котките, както дивите, така и домашните, са податливи на котешкия коронавирус, но доскоро не бе известно дали могат да се заразят със SARS-CoV-2.

Ново китайско проучване установява, че котките могат да се заразят една друга, а учените бързат да разберат кои други видове могат да се инфектират също.

Според  Министерство на земеделието на САЩ и Центровете за контрол и превенция на заболяванията към момента няма доказателство, че домашните или диви животни, живеещи в плен, могат да разпространяват новият коронавирус към хората.

Това е напълно нова ситуация, казва Кале, така че има много въпроси с неизвестни, включително и този, дали тигрите и лъвовете са по-податливи на коронавирус от останалите животни. Нито една от големите котки в зоопарка, включително и снежните леопарди, гепардите, опушения леопард, амурски леопард и пума не показват симптоми.

Служителите в зоопарковете из страната полагат извънредни усилия, за да предпазят големите маймуни, тъй като те лесно могат да прихваната болестта от хората. Експерти са предупредили, че те са изключително податливи на коронавирус.

Джон Гудрич, главен асистент и директор на Panthera, световна организация за защита на големите котки, е загрижен за популациите от диви тигри. „Големите котки, като тигри и лъвове, вече са изправени пред множество заплахи. Ако COVID-19 премине към популациите от диви котки и стане значителна причина за смъртност сред тях, вирусът може да застраши бъдещото съществуване на този вид.”

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах