сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Това животно е постоянно бременно

21.3.2020 г.

Валабито от вида Wallabia bicolor може да забременее докато е бременно.

от Douglas Main, National Geographic

Повечето животни могат да забременеят няколко пъти през живота си, но обикновено докато майките кърмят бебетата има здравословна пауза между ражданията. За валабито Wallabia bicolor, двуутробно, което се среща в източните части на Австралия, това не важи: според ново проучване повечето женски са винаги бременни. Те зачеват ден или два преди да родят.

Подобно на всички двуутробни Wallabia bicolor раждат малки, недоразвити бебета, които пропълзяват в специална торбичка, където се хранят с млякото на майката. Някои двуутробни, като кенгуруто, могат да се чифтосват и да заченат ден след раждането но не и по-рано. Валабито от вида Wallabia bicolor може да забременее докато е бременно.

Проучването е важно, тъй като разбирането на биологията и ендокринологията на репродукцията на който е да е вид може да даде ценна информация и за размножаването при човека.

Зачеването по принцип е невъзожно докато женската е бременна. „Има безброй причини за това“, казва Брендън Мензиес от Мелбърнския университет. Част от тях са анатомични. Повечето животни имат една утроба и ако там вече се развива ембрион няма място за други.

Двуутробните обаче се досещате, имат две утроби всяка от които с отделни яйчници и матка. Цикълът започва когато женското валаби се чифтосва, през януари или февруари. Вече бременна от предишната година женската ражда ден или два по-късно и бебето отива в торбичката да суче. Новооплоденият ембрион, известен като бластоцист и състоящ се от около 80 до 100 клетки остава спящ в утробата във фаза наречена „ембрионална диапауза“.

Междувременно първото бебе продължава да суче и да расте. Около септември малкото вече е готово да напусне торбичката. То постепенно започва да суче по-малко. Около декември майката го отбива напълно. Това инициира растежа на летаргичния ембрион и новото се ражда месец по-късно. До това време женската отново е имала овулация и се е чифтосала пак.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах