сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Пътешественици започват да помагат със засаждането на корали по света

10.2.2020 г.

от Theresa Machemer; National Geographic

Красиви и крехки кораловите рифове в тропическите океани по света са застрашени от климатични промени, бури и обезцветяване. Сега пътешетсвеници могат да помогнат за възстановяването им като подкрепят програми за възстановяването им. 

Изследователят на National Geographic Паола Родригес-Тронкосо работи по Мексиканска програма, която вече е засадила над 6000 корала през изминалите 6 години. В този проект водолази събират коралови фрагменти от океанското дъно, които са били откъснати от рифовете от бури или вълни. После пренасят здравите от тях към същите или недалечни рифове. Това е процес, който може да се мени по местоположение. Например в някои области където рифовете граничат с лагуни, както във Френска Полинезия, фрагментите от корали се поставят в подводни разсадници, за да се възстановят преди да бъдат засадени отново.

Курорти и природозащитни групи започват да образоват и да включват посетителите в тези усилия. Родригес-Тронкосо предупреждава, че не бива да се отчупват фрагменти от здрави корали. Въпреки че засадените наново части растат бавно всеки един от тях може да удължи живота на рифа.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах