сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

1/3 от тропическите растения са заплашени от изчезване

26.11.2019 г.

Около една трета от тропическите африкански растения са заплашени от изчезване, показва ново проучване, цитирано от Би Би Си.

Голяма част от Западна Африка, Етиопия, както и обширни райони на Танзания и Демократична република Конго са най-тежко засегнатите райони, които ще загубят около 40 процента от разнообразието на растенията си.

Рисковите видове включват дървета, храсти, билки и дървесни лози. Заплахите включват обезлесяване, растеж на населението и изменение на климата, твърдят учените.

„Биоразнообразието предоставя безброй ползи за хората, а загубата на разнообразието застрашава нашето бъдеще“, заяви водещият изследовател д-р Томас Куврюр от Френския национален институт за устойчиво развитие.

Загубата на биоразнообразие ще бъде особено проблематична в тропическа Африка, “регион с невероятно многообразие, но с големи социални и политически предизвикателства и очакван бърз растеж на населението през следващите десетилетия”, добави той. Резултатите от проучването, публикувано в списанието „Сайънс Адвансес“, се основават на ревизиран метод за оценка на риска от изчезване на видове.

Официалните оценки на изчезването на видовете са записани в Червения списък на застрашените видове, публикуван от Международния съюз за опазване на природата. До момента са оценени почти девет от 10 видове бозайници и две трети от видовете птици, но по-малко от 8% от съдовите растения (цъфтящи растения и повечето други растения, с изключение на мъховете и водораслите).

Изследователите използваха подобен, но по-бърз метод за оценка на вероятния риск от изчезване на повече от 20 000 растителни вида. Те откриха, че 33% от видовете са застрашени от изчезване, а друга една трета от видовете вероятно са редки, и потенциално могат да бъдат застрашени в близко бъдеще.

Това се дължи главно на човешки дейности като обезлесяване, промени в използването на земята, растеж на населението, икономическо развитие и изменение на климата, посочват те./ БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах