сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Продажбите на слонова кожа набират скорост

16.8.2019 г.

Незаконната търговия на слонова кожа в Югоизточна Азия се разраства.

от DINA FINE MARON, National Geographic

Търговията със слонова кожа, която се използва за медицински илачи и бижута, се е разраснала от 2018 г. насам. Слоновете се убиват и одират в Мианмар, а кожите им се продават по пазари и чрез социални медии в Китай.

Според нов доклад процъфтяващата индустрия изглежда се е разраснала от Мианмар до по-голямата част от Югоизточна Азия, включително Китай, Лаос, Виетнам и Камбоджа. Мъниста се продават в Мианмар и Китай, а продуктите за традиционна медицина във всичките пет страни.

Азиатските слонове на свобода са около 50 000, което е по-малко от 1/10 от африкански слонове. Броят на живеещите на свобода слонове в Мианмар е нисък – по-малко от 2000 животни се разхождат из гъстите гори на страната.  

Използването на слоновата кожа за търговски цели не е ново явление. Организацията  The wildlife trade monitoring group Traffic съобщава, че през 2006 г. слонова прах се е продавала свободно на пазарите в Монг Ла – град в Мианмар на границата с Китай. Счита се, че малко количество от нея, разтрито върху кожата лекува обриви и други нерзаположения. Но търговията се е разраснала значително от 2014 г., когато на пазара се появяват бижута от слонова кожа. При разследването е установено наличието на най-малко сто онлайн продавачи на кожи.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах