сп. National Geographic - Октомври 2019
National Geographic KIDS - Октомври 2019

Невероятно! Да видиш Еверест от небето...

17.6.2019 г.

С помощта на дрон, модифициран да лети в разреден въздух, фотографът Ренан Озтурк улавя смайваща 360-градусова панорама на покрива на света.

от Sadie Quarrier

През 1903 г. британски офицер прави първата снимка на Еверест и оттогава насам много фотографи са се опитвали да заснемат най-високия връх на света. Огромността на Еверест прави почти невъзможно обхващането на върха в един единствен кадър, който да подчертава както мащаба така и местоположението му в рамките на хималайския пейзаж.

Тази година Ренан Озтурк, 39 годишен професионален катерач и режисьор, който работи за National Geographic, решава да направи подобна снимка. Планът му е да използва специално модифициран дрон, за да направи 360 градусова панорама, която да представи Еверест в цялото му величие, както и да разкрие централното му местоположение в един от най-възхитителните пейзажи на света.

 
Така Озтурк се оказва зъзнещ сред минусовите температури на Северното седло и с мъка вдишва разредения въздух на 7010 м. н.в., на около 1600 метра под  върха. Той се подготвя за този миг в продължение на осем месеца и изчислява, че ще има едва 15 минути да направи снимката преди батерията на дрона да падне заради бруталния студ. С безчувствени крайници той пуска устройството нагоре, чиито перки издават силен вой докато се бори да набере височина в разредената атмосфера.

Това не е първият опит на Озтурк да пусне дрон над Еверест. Той и екипът му са пробвали безуспешно много пъти.. „Ако ветровете са твърде силни те могат да отнесат дрона веднага“. „Понякога, когато си се устремил надолу  дронът продължава да се изкачва, или обратното, поради въздушните течения. Разчитате на милостта на вятъра.“

Слънцето залязва, температурите падат, но Озтурк пуска дрона над планината. Той изчислява, че батерията ще стигне на дрона да се издигане на 1828 метра, да кръжи около минута в рамките на която да заснеме 360 градусова снимка и да се спусне  обратно. Оказва се прав.

Когато прибира дрона от небето той поглежда все още необработените кадри. „Бях страшно развълнуван, тъй като заснетата перспектива бе уникална снимка от птичи поглед.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах