сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Не тълпата убива хората на Еверест, казва Ками Рита Шерпа

6.6.2019 г.

Ками Рита Шерпа познава Еверест по-добре от всеки друг. Той е изкачил най-високия връх в света 24 пъти – досега никой не е изкачвал върха повече пъти. На 15 и 21 май тази година той даже успява да качи върха два пъти в рамките на една седмица.

През май на Еверест загинаха 11 алпинисти – това е два пъти повече отколкото миналата година.

„Мнозина смятат, че най-много хора загиват в задръстванията“, казва Шерпа. „Но това не е вярно!“. Според него не опашките са виновни за смъртта на единайсетте катерачи. Обиконовено алпинистите тестват телата си до краен предел.

Тази година рекордните 381 туристи са заплатили по 11 000 долара за да получат разрешително за изкачване на Еверест откъм непалска страна.

Но претоварените маршрути са нещо обичайно, а причина за това е времето. Има едва няколко прозореца с оптимални условия за безпроблемно изкачване – повечето от тях са през април или май. През тези няколко дни всички искат да изкачат върха. „Това не е така само тази година“, казва Шерпа. „Такива дни винаги е имало.“

Шерпа казва, че смъртните случаи не са свързани със задръстванията, а по-скоро с прекомерната увереност на някои алпинисти. Проучванията сочат, че катерачите на Еверест могат да развият „височинна треска“, която принуждава алпинистите да се изкачат до върха, макар вече да са надвишили предела на собствените си възможности.

„Когато слезеш от върха тялото ти е почти развалина. Много хора умират именно след това“, казва Шерпа.

Всъщност според New York Times 10 от 11 загиналите катерачи на Еверест този месец са починали на слизане. Това се е случило при падане, колапс или поради изтощение – някои алпинисти след като са седнали не са могли да станат повече.

Над 300 души досега са загубили живота си на Еверест, което ще рече че смъртността там е около четири процента.

Шерпите водачи обикновено печеля по 5000 долара на сезон. Шерпа казва, че е „малко по-добре платен“ от останалите поради многобройните си рекорди. Когато клиентите стигнат върха, обикновено водачите получават и бонус.

„Ще се върна пак следващата година“ казва той, споделяйки, че следващият поход ще бъде вид годишнина - 25-то изкачване за 50-тата му годишнина.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах