сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Глетчерите се топят с голяма скорост

23.4.2019 г.

От началото на XXI век глетчерите по света се топят с тревожна скорост.

Според изследователи от Цюрихския университет в статия, публикувана в списние Nature, ежегодната загуба на ледени маси е по-драматична от очакваното.

Екипът, оглавен от Майкъл Земп, е успял да направи преглед на спадът в ледените маси за последните 50 години като събира данни от сателитни измервания и теренни наблюдения. При анализирането на данните става ясно, че ежегодната загуба на ледени маси се е увеличила занчително през последните 30 години.

Понастоящем в световен мащаб ледниците губят 335 милиарда тона годишно.

Изследователите установяват, че дебелината на леда при наблюдаваните ледници намаява всяка година с между половин до един метър. Това е два до три пъти повече от съответните стойности през XX век.

Топенето на ледниците е основна причина за покачването на морското ниво в световен план.

Това развитие може да има драстични последици за нас и околната среда. Покачването на земната температура с 4 градуса по Целзий може да причини значителното покачване в морското ниво като направи части от земята необитаеми.

Глобалното затопляне има сериозни последици в Канада. Топенето на ледници на кандаския остров Бафин, западно от Гренландия, наскоро разкри земи, които са били под леда повече от 40 000 години.

Изследване на  Колорадския университет в Боулдър показва, че районът претърпява най-топлия си период от 115 000 години насам.

 „Арктика в момента се затопля с два до три градуса по-бързо от останалата част на света, така че и глетчерите и ледовете ще се топят по-бързо“, казва Саймън Пендълтън, водещ автор на проучването.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах