сп. National Geographic - Юни 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Още преди 106 години в далечна за нас Нова Зеландия са предсказали затоплянето на климата

6.4.2019 г.

На 14 август 1912 г. новозеландски вестник публикува интересна статия в рубрика „Наука“. Тя предупреждава, че земната атмосфера ще се промени в резултат на нарастващата употреба на твърди горива от индустриализираните страни.

„В пещите на света днес изгарят близо 2 милиарда тона въглища годишно. Когато  при изгарянето си те реагират с кислорода се получава около 7 милиарда тона въглероден  диоксид, който се отделя в атмосферата всяка година. Така въздухат се превръща по-скоро в  ефективно „одеяло“ за земята и я загрява. Ефектът след няколко века може да бъде огромен.“

През 2016 г. в световен план са били изгорени над 5,3 милиарда тона въглища. Днес в земната атмосфера се носи безпрецедентно количество въглероден диоксид: концентрацията се е покачила до над 411 частици на милион и е най-висока от 800 000 години насам. Високите нива на замърсяване на въздуха убиват хората с тревожни темпове като задържаната топлина подклажа пожари и повишава морското равнище.

Ние продължаваме да изгаряме тонове други горива, които са една от основните причини за глобалното затопляне. А производството на въглища в някои развиващи се страни расте, особено в икономиките на Индия и Китай(въгледобивът в Китай намалява, но все още 60% от общото производство на енергия идва от въглища).

Затоплянето на климата продължава...

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах