сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Мошеници продават фалшива риба в САЩ

13.3.2019 г.

Когато си поръчате филе от бодлоперка в ресторанта вероятно очаквате да ви сервират филе от бодлоперка. Според ново проучване обаче вероятността да получите нещо различно е доста голяма.

от SARAH GIBBENS National Geographic

Наскоро Oceana, неправителствена организация, която се занимава с опазване на моретата, публикува доклад за измамите с морска храна в САЩ.

Според него 20% от изследваните 449-те вида риба, са били с погрешни етикети. Така например рибата морски вълк често била замествана с барамунди, халибутът с черна писия, а бодлоперковите риби с риби от вида Aprion virescens.

За да отразят доколко е разпространен проблемът, служители и доброволци към Oceana вземат проби от 24 различни щата и окръг Колумбия. Рибите са били взети от ресторанти, рибни пазари и големи хранителни магазини. Пробите са били изпратени в лаборатория за анализ на ДНК.

Оказва се че морският вълк и риби от рода на бодлоперковите били най-често подменяните риби, като рибите, поръчвани в ресторантите били по-често подменяни отколкото рибите на пазара и тези в хранителните магазини. Най-често етикети погрешно се поставят, когато по-евтина вносна риба се продава като местен улов и когато рибите от развъдници се продават като див улов.

В проучване на Oceana от 2013 г. организацията изследва повече видове и открива подмяна в 33% от случаите.

През 2017 г. проучване на изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, публикувано в Conservation Biology, установява, че половината от сушито, продавано в ресторантите на Ел Ей, всъщност не фигурира в менюто.

Над 90% от морската храна, консумирана в САЩ, е вносна. Има случаи на измама при които клиентите искали да подкрепят местните рибари, но им била сервирана риба от чужда страна. В Чикаго една от често ловуваните риби в Грейт Лейк е американската бяла риба. Но вместо нея на клиентите често поднасят друг сладководен вид бяла риба, която често се среща в Европа и Азия.

Oceana препоръчва цялата морска храна – както местна, така и внесена – да бъде проследявана от рибарската лодка или фермата до чинията.

В Европа, където преди близо 1/3 от морската храна е била подменяна, заради  по-строгите закони и реакции на клиентите, този процент е спаднал до 4%. Редица групи и компании се опитват да изградят подобна система и в САЩ.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах