сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Земетресение трае 50 дни без никой да го усети

18.2.2019 г.

През лятото на 2016 г. Северозападна Турция бе поразена от сериозно земетресение. Това не толкова странно, предвид факта, че районът е разположен върху изключително активен разлом, където е имало няколко мощни труса.

от Робин Джордж Андрюс, National Geographic

Необичайното в земетресението за което говорим е, че то е продължило 50 дни без никой да го усети.

Според ново проучване, публикувано в Earth and Planetary Science Letters, трусът е бил специфичен, от типа „бавно плъзгащи се земетресения“. За разлика от типичните земетресения, при които земната кора се разкъсва внезапно, при бавно плъзгащите се наблюдава постепенно движение по разлома. При тях не се образуват разрушителни сеизмични вълни, което означава, че на практика трус няма.

До 2000 г. геолозите смятаха, че разломите се разкъсват по два основни начина. Съществуват „застиналите“ разломи, които могат да останат спокойни стотици, дори хиляди години, преди внезапно да се разкъсат и да причинят сериозни земетресения. Има и разломи, които „пълзят“ пасивно и се движат със скорост не по-голяма от тази, с която ви растат ноктите.

Това бавно движение означава, че, освен ако не ги търсите старателно, съвсем спокойно може да не ги забележите. Още нещо, липсата на сеизмични вълни означава, че процесът не може да бъде засечен със сеизмографи. Геолозите най-напред установили наличието на бавно плъзгащи се земетресения въз основа на данни от GPS станции, които записват как се променят формата на земната повърхност.

„Могат ли бавно плъзгащите се процеси да отключат големи земетресения? Това е по-големят въпрос на който все още не сме отговорили“, казва Ребека Бел, от Имперския колеж в Лондон.

Това със сигурност е  важно за Мраморно море тъй като тук е имало няколко наистина разрушителни земетресения, включително и земетресението в Измит от 1999 г., при което загиват 17 000 души. Бавно плъзгащите се земетресения вероятно оказват натиск върху други по-опасни разломи, казва геофизикът Патриция Мартинез-Гарзон.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах