сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Граничната стена между Мексико и САЩ може да се отрази пагубно на околната среда

24.1.2019 г.

Планът на Тръмп да изгради стена от Мексиканския залив до Тихия океан може да има нежелани последици за дивата природа и хората.

от Лаура Паркър, National Geographic

Хората, които живеят и работят покрай южната граница на САЩ ще ви кажат, че колкото по-далеч от тях протичат политическите дебати, толкова повече те се отдалечават от реалността и от земите, заради които се водят. Това се потвърди за пореден път във връзка с новото настояване на президента Доналд Тръмп, който иска 5,7 милиарда долара за изграждането на погранична стена. В момента тече спор дали тя да бъде направена от бетонни плочи или от стоманени летви.

Целта на стената ще бъде да не пуска хора. Историята обаче е пълна с примери за стени от цял свят, които рядко са спирали решените да ги прескочат. Джанет Наполитано, бивш губернатор на Аризона и секретар на Департамента за вътрешна сигурност на САЩ по времето на Обама, бе известна с фразата: „Покажете ми стена висока 50 фута, а аз ще ви покажа стълба висока 51-фута.“

„Каквото и да построят, то няма да е добро за природата“, казва Боб Дрехер, адвокат, който работи по екологичната програма Defenders of Wildlife. „Трябва да си зададем въпроса какво ще причини една постоянна бариера в един от най-чувствителните райони в Северна Америка“.

Ето някои от потенциалните ефекти, които могат да се очакват.

Застрашаване на разнообразни пейзажи
Границата се простира в продължение на 3144 километра от Мексиканския залив в Тексас до Тихия океан в Калифорния, в един от най-разнообразните райони в страната. Той включва шест отделни еко-региона: от пустинни до гористи земи, блатисти области, както сладководни, така и солени.

Издигането на гранична стена би разполовило географското разнообразие от 1506 местни вида животни и растения, в това число 62 вида, които са критично застрашени. Стената би засилила почвената ерозия. Тя ще промени естественото оттичане на водите и ще повлияе върху появата на горските пожари, ще увеличи рисковете както за хората, така и за животните, ограничавайки възможностите им за измъкване.

Повече наводнения
След като администрацията на Джордж У. Буш построи ограда от 1126 километра в Аризона, последваха тежки наводнения. Оградите се бяха превърнали в своеобразни язовири по време на дъждовния сезон. През 2008 г. в националния парк Organ Pipe Cactus National Monument в югоизточна Аризона в ограда от  телена мрежа дълга 8км и висока 4,5 метра се бяха заплели носени от водата останки по време на 90-минутна лятна гръмотевична буря, при което се събра вода с ниво до 2 метра.

Опасности за животинския и растителния свят
Граничната стена би откъснала 1/3 от 346-те местни животински вида от над 50% от техния ареал, който се намира южно от границата. Това повишава риска за оцеляването им като свива и изолира популациите и ограничава способността им да преминават свободно в търсене на храна, вода и партньори. Оградата също така се превръща в капан при бягство от пожари, наводнения или жеги.

Разделянето на река
Криволичещата река Рио Гранде, официалната граница между САЩ и Мексико, отдавна се счита за геологическа пречка за изграждането на гранична ограда. Реката понякога излиза от коритото си и причинява наводнения пролетно време. Изграждането на стена северно от реката би означавало тези земи да станат собственост на Мексико, като имотите и домовете на американски граждани останат в мексиканската половина.

Нарушаване на природни резервати и паркове
Според предложеното разделение стената би трябвало да мине през седем природни резервата в Тексас. В Мишън, Тексас, в резерватът за опазване на пеперуди National Butterfly Center, живеят над 200 вида пеперуди. Стената би разделила територията от 100 акра, и би оставила над 70% в мексиканска територия. Според плановете ще бъдат разполовени още един резерват и един парк, като по-голямата част от територията им ще остане откъм мексиканска страна.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах