сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Консумирането на месо води до опасни последици за планетата, твърди проучване

23.1.2019 г.

За да бъде изхранено нарастващото население на Земята и за да ограничим климатичните промени учени твърдят, че трябва радикално да променим начина си на хранене.

от Сара Гибънс, National Geographic

Има цяла индустрия, която се занимава с храненето. Повечето от продуктите й целят да помогнат на хората да отслабнат, да натрупат мускулна маса или да живеят по-дълго.

Но тъй като населението на Земята непрекъснато нараства учените се чудят как да измислят план, с който да могат да изхранят 10 милиарда души до 2050 г.

Нов доклад, публикуван в британския медицински журнал The Lancet, представя такъв план. Той препоръчва начин на хранене основан на консумирането на растения и рядкото приемане на месо, млечни продукти и захар. Докладът е съставен от група от 30 експерти от цял свят, които изучават храненето и различни политики в тази област. Те са работили върху тези препоръки в продължение на три години и се надяват да бъдат приети от правителствата по света, за да може да се отговори на предизвикателствата, свързани с изхранването на нарастващото население.

„Дори малко покачване в консумирането на червено месо или млечни продукти би направило тази цел трудна или невъзможна за постигане“, казва се в резюме на доклада.

Авторите стигат до заключенията си като преценяват различните странични ефекти от производството на храна. Те вземат предвид парниковите газове, използването на вода и фуражи, азотът и фосфорът в торовете и вероятността биоразнообразието в съответния район да пострада, ако земите бъдат превърнати в пасища. Авторите твърдят, че газовете, причина за климатичните промени, могат да бъдат намалени и да се запази достатъчно земя, с която да се изхрани населението.

Според заключенията на доклада консумацията на захар и месо в световен мащаб трябва да бъдат намалени с до 50%. Консумирането на месо в САЩ например трябва да бъде намалено и заместено от плодове и зеленчуци. В други страни обаче, където хората не се хранят добре, се преппоръчва включването на месо в дневното меню.

Не всички специалисти са убедени, че хранене, ориентирано към растения ще спаси света. Франк Митлънър от Университета в Калифорния, Дейвис е категоричен, че консумирането на месо погрешно се свързва с вредни емисии.

„Това, което ме притеснява, е, че, да отглеждането на добитък има влияние върху околната среда, но според доклада излиза, че то е най-голямо. Към момента обаче най-много вредни емисии идват от твърдите горива – те са основният източник на въглеродни емисии“, казва Митлънър.

Според Американската агенция за опазване на околната среда използването на твърди горива за индустриални цели, електричество и транспорт е най-големият източник на парникови газове. На земеделието се падат 9% от тези емисии, а на отглеждането на животни – 4 от тези 9%.

Въпреки че насоките в доклада имат критици, една от целите му да - намали хранителните отпадъци е като цяло приета от повечето хора, предвид факта, че само в САЩ близо 30% от храната се изхвърля.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах