сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Необходими са още мечки за стабилна популация в Пиренеите

29.12.2018 г.

Необходимо е освобождаването на допълнителни мечки в Пиренейските планини, делящи Франция и Испания, за да се гарантира оцеляването на новопоявилата се популация в региона, заяви активистката група, грижеща се за защитата на мечките.

"Добрата новина за 2018 г. е без съмнение освобождаването на две мечки в района на Беарн през октомври", каза Асоциацията Ферус. "Но пред нас все още има дълъг път", добавят от организацията.

Правителствени служители напредваха с планове за повторно настаняване на кафяви мечки в района, за да се повиши биоразнообразието, въпреки ожесточената съпротива на овцевъдите и другите животновъди в района. Около 40 мечки в момента бродят в планините, откакто Франция ги е внесла от Словения през 1996 г., а от Ферус се надяват, че и двете най-нови, Клаверина и Сорита, ще имат потомство през следващата година.

Екоактивисти твърдят, че техните действия са от решаващо значение за поддържането на крехката екосистема, застрашена от човешката дейност и изменението на климата. Някои земеделски стопани обаче се заклеха да разстрелят мечките в момента, в който ги видят, като казват, че те унищожават стадата, които сега изискват скъпа защита от хищниците.

Исканията на животновъдите за компенсации от правителството са се увеличили със 70% тази година до 448 случая в единствения френски департамент Ариеж, където опозицията срещу мечките е особено силна. От Ферус допълват, че и популацията на вълците във Франция остава изложена на риск, след като 45 животни са застреляни и убити тази година по правителствена програма, която позволява на собствениците на добитък да стрелят по животните, ако стадата им бъдат застрашени.

Групата обяви по-рано този месец, че е подала жалба до Европейската комисия срещу френската държава, заявявайки, че не успява да осигури защитата на вълците. Около 500 вълка се намират във Франция, откакто започнаха да се връщат в Алпите през Италия в началото на 90-те години и все повече се срещат и на други места, включително в Пиренеите и гористите североизточни райони близо до Германия. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах