сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

В най-дълбоката точка на света водата се всмуква в Земята

4.12.2018 г.

Това, че има вода във вътрешността на земята, в мантията, не е нещо ново. Какво е новото? Новото е, че вече е известно количеството на тази вода. Резултати от проучванията на учените от Washington University надхвърлят всички предишни предположения

Чрез тектонични дейности с разместването на земните пластове водата прониква от земната повърхност към мантията. „Преди не се знаеше колко вода попада във вътрешността на земята“ - заяви Чен Кай, първият автор на изследването от Washington University в Сейнт Луис.

За да проучат този въпрос, учените са наблюдавали тектоничната активност в най-дълбоката точка на планетата, а именно Марианската падина. С помощта на 19 сеизмографи, закрепени за дъното на океана, изследователският екип се е опитал да изчисли количеството вода, което се просмуква във вътрешността на земята. Изследването, публикувано в списание Nature, показва, че науката е била доста далеч в предишните си оценки.

Резултатът ги изненадва: Марианската падина поглъща много повече вода, отколкото се предполагаше до момента! Настоящите резултати произлизат от нови открития за това колко е дебел горният слой на земните пластове, пренасящ вода. Докато изследователите са предполагали, че е с дебелина само два километра, последните проучвания показват, че е цели 24 километра под земната повърхност.


„Това е 4.3 пъти повече от предполагаемото за този регион“ - обясняват учените в своя доклад.

Какво следва от това?
Науката е единодушна - това, което прониква, трябва по някакъв начин отново 
да излезе. Това означава, че количествата вода, които са били транспортирани
към вътрешността на земята, ще бъдат изтласкани от вулканични изригвания.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах