сп. National Geographic - Юни 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Чили иска от Великобритания да върне скелет на изчезнал преди хилядолетия ленивец

7.11.2018 г.

В неделя Чили обяви, че ще поиска от Британския музей в Лондон да върне останките на изчезнал преди около 10 хил. години ленивец, известен като милодон, който е обитавал Патагония.

Министърът на националните активи Филипе Уорд възнамерява след две седмици да отпътува за столицата на Обединеното кралство, за да преговаря за връщането останките на ленивеца, обитавал най-южната част на Южна Америка.

Става въпрос за кости и кожа, които се пазят в хранилище, дори не са изложени", обясни Уорд пред събралите се журналисти. Останките на милодона са били "взети" от британски учени през далечната 1897 година, за да бъдат изследвани. Те обаче така и не са върнати обратно в Чили.

Милодонът е древен предшественик на ленивците. Дължина му е била около 2,5 метра, а теглото - близо 3 тона. Останките му са открити от немски заселници в пещера в региона Магалянес през 1896 година. Към министъра ще се присъедини и делегация от представители на местното население на Великденските острови, част от Чили, които ще настояват Лондон да върне открадната през 1868 година статуя. /АФП и БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах