сп. National Geographic - Април 2020
National Geographic KIDS - Април 2020

Треска за папагали

5.8.2018 г.

Папагалите са не само шумни и разрушителни; могат да са умни като тригодишно дете, а някои могат да живеят до 80 години.

Те пеят, танцуват, имитират ни и ни карат да се влюбим в тях. В резултат желанието да се гледат папагали може да бъде непреодолимо. Много общителни и интелигентни, тези птици създават пълноценни, здрави връзки със стопаните си. Прибавете и способността им да имитират човешкия глас и ще разберете, че неслучайно папагалите са вероятно най-популярните птици за домашни любимци в света. В някои случаи обаче тяхната популярност им вреди.

Въпреки многобройните програми за развъждане в света много папагали все още биват нелегално откъсвани от дивата природа. Една от причините е, че представителите на организираната престъпност, които са направили милиарди долари от трафик на животни като слоновете и носорозите, са добавили и папагалите към репертоара си. Безспорно най-желаният вид е папагалът жако, най-добрият в говоренето от всички. През последните четири десетилетия поне 1,3 млн. папагали жако са изнесени законно от 18-те държави, които обитават. Още стотици хиляди вероятно са загинали при превоза или са били уловени от джунглите на Западна и Централна Африка.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Август 2018
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах