сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

95% от лемурите са на ръба на изчезването

3.8.2018 г.

Лемурите са "на ръба на изчезването". 95% от тях са застрашени от заличаване, което ги прави най-застрашените примати на Земята, съобщи водеща група за опазване на природата.

Приматите със заострени муцуни и дълги опашки се срещат само в Мадагаскар, където унищожаването на тропическите гори, нерегулираното земеделие, дърводобивът и минното дело са унищожителни за лемурите, съобщи Международният съюз за опазване на природата (IUCN).

"Без съмнение това е най-високият процент на заплаха за която и да е голяма група от бозайници и за всяка голяма група от гръбначни животни досега", каза Рус Митермейер от комисията за оцеляване на видовете в IUCN.

От общо 111 видове и подвидове лемури, 105 са застрашени, обяви IUCN, по данни от първото актуализиране на популацията на лемури от 2012 г. насам. Сред най-актуалните причини за изчезването им е "увеличаването на нивото на лов на лемури, което включва и ловуване за търговски цели", заяви в изявление Кристоф Швицер, директор на Зоологическото дружество в Бристол.

Той описва лова на лемури като "различно от всичко, което сме виждали досега в Мадагаскар". Един от видовете, идентифицирани като "критично застрашени", е северният игрив лемур, за който се смята, че са останали само 50 екземпляра, заяви IUCN.

"Лемурите за Мадагаскар са това, което са гигантските панди за Китай - това са „гъските, които снасят златни яйца“, привличайки туристи и любители на природата", каза Йона Ратсимбазафи от изследователската група за домашни примати, известна като GERP. Мадагаскар е една от нациите с най-голямо биоразнообразие в света. IUCN заяви, че стартира "основен план за действие за опазване на лемурите", за да помогне за опазването на застрашените примати. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах