сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

23,8 м вълна постави рекорд в Южното полукълбо

11.5.2018 г.

Учени измериха възможно най-високата регистрирана досега вълна в Южното полукълбо.

Водното чудовище е 23,8 метра или колкото осеметажна сграда. Вълната е измерена във вторник в Южния океан, известен със силата на бурите си, близо до островите Кембъл.

Островите Кембъл са новозеландско владение с площ едва 113 квадратни киломерта , разположени на 670 км южно от Южния остров на страната. Освен главния остров Кембъл има множество малки Островите са необитаеми.

Океанологът Том Дюрън заяви, че тази вълна, измерена при жестока буря с помощта на буй, отнася предния рекорд от 22,03 метра (за Южното полукълбо) през 2012 година. „Според нас това е най-високата някога регистрирана вълна в Южния океан“, Южният океан, обясни той, е място, в което се създават вълни, които се разпространяват по цялата планета.

„Наистина, сърфистите в Калифорния могат да се надяват, че енергията, освободена от тази буря, ще достигне техния бряг след около седмица“.

Изследователят прецени, че бурята, която разтърси региона, преди да отплава на изток, най-вероятно е предизвикала вълни над 25 м. Но уредът на учените, поставен след месец март, за да регистрира екстремалните метеорологични условия в Южния океан, не е била на добро място, за да успее „да ги хване“, добавя той. Освен това, за да пести батериите, буят регистрира данни само по 20 минути на всеки 3 часа. Най-голямата вълна, измерена някога е цунами с височина 30,5 метра, създадена от земетресение в залива Литуя в Аляска, според публикацията на американския институт за научни изследвания в Smithsonian magazine. /БГНЕС, АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах