сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Трофейният лов

5.5.2018 г.

От Чарлс Дарвин до Ърнест Хемингуей най-просветените ловци винаги са се възприемали като естественици и природозащитници, посветили се на устойчивото развитие на животинските популации и опазването на дивите места.

Само че днешният трофеен лов, особено на т.нар. голяма петица в Африка (слон, лъв, леопард, носорог и кафърски бивол), носи със себе си редица допълнителни морални и финансови въпроси. Биолозите са изчислили общото намаляване на броя на големите бозайници в защитените области на континента на до 60% между 1970 и 2005 г. И докато популациите на едрия дивеч продължават да се свиват под натиска на човешката дейност, променящите се климатични условия и ширещото се бракониерство, има ловци, които твърдят, че обмислено регулираният и скъп лов на мъжки слонове към края на живота им осигурява устойчив механизъм за опазване и на вида, и на местообитанията му.

Трофейният лов се е разраснал до тласкана от печалбата индустрия за милиарди долари, в някои случаи под контрола на корумпирани правителства. Според критиците ползите са по-малко от рекламата и днес убиването на едър дивеч вече е неетично.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Май 2018
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах