сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Най-дълбоката подводна пещера

30.7.2020 г.

Дълбоката 240 метра подводната пещера Матка Врело се намира в Македония и е открита през лятото на 2017 г. от световноизвестния пещерен водолаз Кшищоф Старнавски.

Полякът, придружен от своя екип и с подкрепата на местен клуб, стига до дъното на пещерата след 5-часово спускане. Те използват специална система за гмуркане, наречена ребридер.

„Матка Врело е изключителен пещера с кристално чиста вода и огромни галерии“, изтъква рекордьорът. „С помощта на македонския екип от водолази от клуба „Акватек“, направихме проучване на пещерата до 240 метра дълбочина и повече от 800 метра дължина. Установихме още много възможности за по-нататъшни изследвания в следващата експедиция. Аз търся най-дълбоките пещери в света, а Матка Врело има голям потенциал да се превърне в най-дълбоката пещера, изследвана от човек“, заявява Старнавски.

Той допълва, че на следващата експедиция би искал да огласи този факт и Врело да бъде призната за най-дълбоката пещера в света. Пещерата неколкократно досега е изследвана от местни и чуждестранни водолазни експедиции, но никой не установил на каква дълбочина е нейното дъно.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах