сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Ухапване от кърлеж може да ви направи алергични към месо

15.6.2020 г.

През лятото срещаме все повече кърлежи и вероятността да бъдем ухапани от Amblyomma americanum – вид, пренасящ алергия към месото – става все по-голяма.

Алфа-галактозата представлява захарна молекула, която може да причини алергия към месото. Тя се пренася от кърлеж от вида Amblyomma americanum - след ухапване от този вид имунната система се променя.

„Разхождате се из гората и кърлеж се е нахранил с кръвта на крава или друг бозайник“, обяснява Косби Стоун, алерголог и имунолог, аспирант в университета Вандербилт.
„Кърлежът, преносител на алфа-галакотоза ви ухапва и активира имунната ви система.“

В резултат тялото започва да създава антитела срещу алфа-галактоза и да се бори със захарните молекули. Повечето хора, които развиват синдрома на алергията разбират, че я имат след като консумират месо, което по принцип е пълно с тези молекули. Те се срещат и в някои лекарства с желатин за стабилизатор.

„Реакцията може и да не се прояви веднага“, казва Стоун, поради което хората не разбират на момента, че са алергични. „Няколко часа по-късно пациентите се събуждат с повръщане, диария, задух и обриви.“

„Повечето пациенти не знаят какво им е“, обяснява той. Едва след проявата на няколко алергични реакции те свързват симптомите с храната.

Към момента могат да се лекуват само страничните ефекти от алергията, но не и самата алергия. Ваксина още не е разработена.

Болестта, по принцип типична за югоизточната част на САЩ, се среща все по-често на север поради по-топлия климат.

„Преди пет години имахме около 50 пациента с алфа-галактозен синдром. Сега те са около 200“, казва Стоун. „Възможно е поради общото нарастване на алергиите и реакциите към алфа-галактоза са се увеличили“.

Според Стоун подобряването на хигиената е довело до отслабването на естествения имунитет, който развиваме, за да се борим с алергиите.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах