сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Запознайте се с най-скъпата риба в света

16.2.2021 г.

Когато Емили Войгт започва да пише за малайзийския склеропагес Scleropages formosus – най-скъпата аквариумна риба, няма представа, че ще попадне в свят на тъмни сделки и контрабанда.

от National Geographic

Емили Войгт пътува до 15 страни, за да проследи дирите на риба, която често бива транспортирана под въоръжена охрана. В книгата си The Dragon Behind the Glass: A True Story of Power, Obsession, and the World’s Most Coveted Fish, Войгт разказва необичайната история на този застрашен от изчезване вид.

Малайзийският склеропагес е южноазиатска тропическа сладководна риба, която сред природата стига дължина до 1 метър. Тя е жесток хищник от епохата на динозаврите. Има големи, металически люспи, подобни на монети; мустаци, които стърчат от муцуната й и се полюшва като хартиен дракон от онези, с които празнуват китайската нова година. Тази прилика поражда вярването, че рибата носи късмет и благоденствие – причината, поради която тя се превръща в най-търсената аквариумна риба.

„По време на едно изложение докараха 10 малайзийски склеропагес – албиноси с полицейски кордон и въоръжена охрана, да не би някой да пусне отрова в аквариумите. Най-високата цена за риба от този вид, която съм чувала, е 300 000 долара – била е продадена на високопоставен член на Китайската комунистическа партия. В САЩ е незаконно е  да се внасят малайзийски склеропагес, но през последните години близо два милиона са били пренесени през граница. Фермите в Югоизточна Азия, където ги развъждат, приличат на затвори със специален режим – с бетонни стени, кучета-пазачи, наблюдателници и бодлива тел,“ разказва авторката на книгата.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах