сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Националният бозайник на Америка - 10 снимки на бизони

28.1.2021 г.

Преди няколко години президентът Барак Обама подписа закон, според който бизонът стана национален бозайник на САЩ. В закона се обяснява, че на бизоните се дава този статут, защото „се считат за исторически символ на САЩ“ и „са неразривно свързани с икономическия и духовен живот на много индиански племена“.

от Becky Little, National Geographic

От всички животни, обитаващи САЩ, никое друго не представя историята на страната толкова добре (и толкова неудобно), колкото американският бизон.

В средата на XIX век белите американци започнали да избиват бизоните в опит да контролират местните северноамерикански племена, които разчитали на тях като източник на храна. Преди това бизоните наброявали милиони, но до 1902 г. останали едва двайсетина.

Днес, благодарение на положените усилия за опазването им, популациите се възстановяват и бизонът вече не е застрашен вид.

Преди около три години Барак Обама подписа закон, според който бизонът стана национален бозайник на САЩ. В закона се обяснява, че на бизоните се дава този статут, защото „се считат за исторически символ на САЩ“ и „са неразривно свързани с икономическия и духовен живот на много индиански племена“.

Даването на този статут на бизоните – и поставянето им редом с националната птица на САЩ, белоглавия орел – е начин да се признае част от американската история, която не винаги се обсъжда.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах