сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Как учат животните

13.4.2020 г.

Животинските видове, които наистина учат малките си, а не разчитат на социалното „обучение“, се броят на пръстите на ръцете ни.

Птиците от семейство Leiothrichidae, които обитават южната част на Африка, учат малките си да свързват определен звук с получаване на храна. Друг вид птици от семейство Maluridae предават на пиленцата си „парола“ още преди да са се излюпили. По-късно малките я използват, когато искат храна.

Европейските мравки Temnothorax albipennis практикуват тичане в тандем, при което едната мравка показва на другата пътя към нов източник на храна – те дори намаляват темпото, за да може новобранецът да ги настигне и да запомни важните ориентири.

Африканските сурикати са търпеливи наставници и внимателно показват на малките как да се пазят от опасни скорпиони – един от основните им източници на храна.  През 2006 г. Алекс Торнтън и Катрин Макофлиф от Университета в Кеймбридж наблюдавали как възрастни сурикати носели на малките мъртви скорпиони и постепенно преминавали към донасянето на жива, но ранена плячка, често с отстранено жило. Така малките били приучавани да ловят цели скорпиони.

Възрастните често насърчавали учениците си: ако някое от малките не проявявало интерес към скорпиона, учителят често го побутвал и в голям процент от случаите сурикатчетата се подчинявали и изяждали вечерята си.

Сред видовете, които обучават малките си, може да споменем домашните котки и леопардите, които убиват плячка за децата си, но им я носят жива, когато поотраснат.

Според Торнтън доказателства за обучение има и при приматите, макар да са необходими още изследвания в подкрепа на тази теза.

Повечето животни се учат като наблюдават другите - това се нарича социално обучение. Възрастните кашалоти например споделят информация кога да се социализират малките и дали са в опасност.  Но е трудно да се каже от кого точно учат малките кашалоти, уточнавят специалистите и дават пример с децата на хората, за които е трудно да определим дали са се научили да казват примерно „здравей“ от баща си, от майка си или от по-големите си братя и сестри.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах