сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Световен ден на врабчето

20.3.2020 г.

Системен мониторинг на домашното врабче за последните години показва, че популацията му силно намалява.

На 20 март се отбелязва Световният ден на врабчето, който има за цел да привлече вниманието на всеки един от нас върху тази добре позната и близка на хората птица, с която съжителстваме повече от 10 000 години.

Идеята за събитието е на Дружеството „Природа завинаги" в Индия, а самото събитие е чествано за първи път през 2010 г.

В България се срещат 5 вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното врабче, испанското врабче и италианското врабче, за което все още не се знае със сигурност дали е подвид или хибрид между домашното и испанското.

Освен на интересните факти за вида, този ден акцентира и на тревожните тенденции, свързани с намаляването на популациите на врабчето по целия свят.

Всяка пролет Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) провежда инициативата „Преброяване на птиците около нас: Мониторинг на обикновените видове птици (МОВП)". Инициативата цели да събере информация за състоянието на птиците около нас, чрез която можем да узнаем какво се случва със средата, в която те живеят, и да подпомогнем опазването на природата.

Системен мониторинг на домашното врабче за последните 10 години показва, че популацията му силно намалява и вече е достигнала с 50% по-ниско ниво, отколкото през 2005 г. .

Сред основните заплахи за вида са премахването на храстите, ползването на пестициди в селското стопанство, разораването на затревените площи и шумът в градовете. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах