сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Горили в калифорнийски зоопарк с положителен тест за Covid-19

13.1.2021 г.

Три западни равнинни горили в зоопарка в Сан Диего са се оказали с положителен тест за коронавирус, съобщи Министерство на земеделието на САЩ вчера следобед, което ги прави първите в света маймуни с този вирус.

от Natasha Daly, National Geographic

Това са първите в света примати с потвърдени случаи за коронавирус.

Горилите, които живеят в група от осем се очаква да се възстановят, казва Лиза Питърсън, изпълнителен директор на зоопарка в Сан Диего. Гледачите са решили да не разделят осемте горили и да ги наблюдават отблизо.

Горилите са седмият животински вид, който прихваща вируса по естествен път след потвърдените инфекции на тигри, лъвове, норки, снежни леопарди, кучета и домашни котки. Макар да има документирани случаи на пренасяне на заразата от норки към хора в Холандия и Дания, няма подобни доказателства, че други видове могат да разболеят хората.

Подобно на лъвовете и тигрите от зоопарка в Бронкс, който през април се оказаха с положителни тестове, трите инфектирани горили вероятно са прихванали вируса от безсимптомен гледач, смята Питърсън.

 Две от горилите започнали да кашлят на 6 януари. Трите горили, които зоопарка не назовава, все още показват симптоми. Някои са със силна хрема и летаргични. „Всички са много по-умерени в действията си“, казва Питърсън „но приемат течности и се хранят добре.“

В дивата природа са останали по-малко от 5000 горили. Тъй като те живеят в семейни групи, учените се притесняват, че ако една се зарази инфекцията може бързо да се разпространи и да застраши и без това крехката популация. Питърсън казва, че се надява това, което зоопарка научи чрез наблюдение на положителните за Covid-19 горили да помогне и за опазването на тези сред дивата природа.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах