сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Бобри-пожарникари

6.10.2020 г.

Един от най-ценните съюзници в борбата с огъня: бобрите

от Ben Goldfarb, National Geographic

Американският запад пламти от пожари, подхранвани от климатичните промени и век на зле управлявано потушаване на пожари. В Калифорния горските пожари са опустошили повече от 3 милиона акра; в Орегон кризата е принудила половин милион души да напуснат домовете си. През цялото време един от най-ценните съюзници в борбата с огъня остава пренебрегван: бобъра.

Ново проучване стига до извода, че чрез построяването на язовири, образуването на езера и прокопаването на канали, бобрите напояват големи коридори и образуват защитни места срещу пожари, където растения и животни могат да се подслонят. В някои случаи инженерството на гризачите дори може да спре разпространяването на пожарите.

Обитание на бобри в Айдахо

Снимка: Joe Wheaton, Utah State University Department of Watershed Sciences

От десетилетия учените са забелязали, че северноамериканският бобър, Castor canadenis, осигурява множество екологични ползи за цялото си местообитание – от северната част на Мексико до Аляска. Доказано е, че бобровите езера и мочурища филтрират водата, поддържат популацията на сьомгата, изолират въглерода и намаляват наводненията.

Учените отдавна подозират, че тези опашати архитекти предлагат и друга важна услуга: забавят разпространението на горските пожари.

Зелените растения са също по-трудно запалими от изсъхналите и именно това прави бобровата екосистема толкова устойчива на пожари. Растителността в обитаваните от бобри територии е над три пъти по-буйна от други места, където плъзват пожари. Бобрите толкова щателно напояват долините си, че растенията просто не се запалват.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах