Януари 2014 Януари 2014

ЧЕТЕТЕ
В БРОЯ
Февруари 2016 Февруари 2016

БРОЙ 1
 
ТЕМИ
ГАЛЕРИИ
МУЛТИМЕДИЯ
рейтинг:     

Загадката на богомилите

Статията Галерия

от Любомир Кюмюрджиев
Пътищата на балканските дуалисти към Лангедок.
Коментари
pavelgiurov - 07/03/2014
Господ бог е един и той иска мир и любов!

георгиева - 11/02/2014
Омразата на богомилите към християнството,което ги е гонило, е била толкова голяма,че когато турците завземат Балканите те приемат доброволно исляма заради тази омраза.В Босна са наричани торбеши.Богомилите са отричали божественият произход на Исус,но са почитали неговото учение и него самия като велик учител и пророк.

КРИСТИНА - 06/08/2013
по време на византийското робство богомилите били тези, които вдигнали хората на бунт, защото Асен и Петър като царски хора били далеч от народа, те само оглавили въстанието, затова не са преследвали богомилите.
Богомили живеели в Босна, Сърбия и средните и западни Родопи, когато България пада под турско РОБСТВО богомилите изчезнали... По същото време се появили славяноезикови мохамедани - познати ни като помаци. Лично аз вярвам, че помаците са потомци на богомили, приели доброволно исляма. Сещам се за три общи неща:
1. нямат икони, даже са забранени
2. постенето като съпричастност към бедните
3. отхвърляне на материалното- исляма забранява привързаност към вещи, а за богомилите материалното е създадено от дявола.

Лично аз съм силно впечатлена от учението на богомилите, възхищавам им се !

lyubo - 31/05/2012
Прочетох внимателно всички коментари и стигнах до извода,че има доста непросветени хора по отношение на богомилството.Знаете ли,че с избиването на богомилите 50000 души,предизвикваме кармата и падаме под турско робство за 500г.Знаете ли,че на земята ще се създаде нова религия,която ще обедини всички православни християни именно върху основите на богомилството„бялото братство„.Бог осъжда търговията в храмовете,а какво се случва сега в нашите храмове,всеки храм е търговско дружество.Попа ти взима пари и за кръщене,сватба,изповед,молитва и какво ли още не.Има попове милионери.Не е ли това ЕРЕС.В черквата пари не трябва да се внасят,дори като дарение.При богомилите това нещо е липсвало.Те са живеели по божите закони.Ще дойде време и ще разберем кое е правилно и кое не.И не трябва да търсим Бога на небето,а в нас в нашите думи и дела,защото той е в нас.Но заблудени в търсене на богатство и пари ние не го виждаме.Виждали ли сте гладна животинка,сигурно не.Е не сме ли ние подобните му по мили за него,отколкото животните?Трябва да се променим,да станем по добри,състрадателни,изпълнени с любов към ближния си,да помагаме.Сега какви сме?Егоисти,озверели,завистливи,материалисти.Е,как да ни обича Бог.Ще има още много катаклизми докато се променим,сега само ни предупреждава.Само истинската вяра ще ни спаси.

Somobody different - 18/05/2012
Истината е следната:богомилите са били разклонение на катарите и философията им е била коренно различна от това ,което са им вменявали политическите им противници.Отдавна се изясни ,че "ереста" ,която са изповядвали всъщност е учението на Исус и Мария Магдалена.Но тъй като ортодоксалната църква е дискриминирала жените и не ги е признавала за пълноценни хора ,а богомилите са вярвали в равнопоставеността между половете,тя ги е подложила на жестоки репресии.Другата тайна ,от разкриването, на която се е плашела църквата е била знанието за Свещения Граал(Sang real) или иначе потомството на Исус и Мария Магдалена.Това е причината поради ,която богомилите са се противопоставяли на официалния църковен брак.

Лучио Жeлязков Желязков - 27/12/2009
Мили брате Герге,то само с четене не става.Истината във всички възможни времена,по всички запомнени места е забранена,преслдвана и наказвана.Предлагам едно изклзчение от това грозно правило;http://svetogled7.hit.bg/7.htm .

Георги Гребенаров - 21/10/2009
Явно никой не е чел достатъчно за богомилите. Основната им идея е, че видите ли, Църквата прекомерно много забогатява има имоти които да управлява свещенниците се обличат в злато а би трябвало да ходят голи и боси сред народа като Апостолите. На това Църквата отговаря, че те гонят представителност и че богомилите са популисти, но в ония гладни години популистката вълна хваща дикиш. (което наблюдаваме и днес)
Именно с популизма е свързано и учението на богомилите - докато църквата се опитва да представи небесното царство по подобие на земното (най отгоре Бог - отговаря на краля, после седмете архангела - отговярт на херцози, после серафими и херуфими после други ангели и т.н.) строго централизирано, то при богомилите е обратното.
Те търсят умишлено урявновесяване между Дявола и Бога. Църквата успокоява хората, че ще страдат на земята, но ще се пренесат в Рая, богомилите им казват, че техните тела няма да получат Рай, но могат да спасят душите си черз аскетизъм. Така те ги настройват срещу Църквата. Богомилите говорят просто, ясно, водачите им никак не са глупави. Благодарение на тях се зараждат много мощни движения на Балканите и в Русия, а във Франция, даже цял кръстоносен поход против катарите, макар той да не е в статистиката на "официалните" кръстоносни походи. Цели градове са изтрити от лицето на земята, а един папа изрича скверните думи "Избийте всички! Господ ще познае своите". Няма да пиша повече по тази тема за да не се разклонявам, но има чудесна книжка на издателство Кама за катаризма.
И за финал - наистина през повечето време богомилите пречат на Църквата, но след като падаме под османско владичество има дълъг период, в който нямаме собствена църква и само народната памет съхранява идеята за празниците. А това са преди всичк богомилски предания. Например Еньовден, около който има цяла поредица от вярвания е един от най-важните празници. Смяташ ли, че би могъл да оцелее без църква в народната памет ако богомилите не го бяха съхранили.
С това искам да кажа, че Богомилите имат двойнствена роля, на тях не може и не бива да се гледа едностранчиво и тепърва ще се пръвят сериозни анализи.

Димитър - 26/09/2009
Богомилите, са изповядвали учение, донякъде близко до библейското протестантство.
Те не почитали икони, кръст, мощи; били против покварата на официалната църква; били скромни, честни и трудолюбиви хора, вярвали във Второто идване на Исус Христос.
Учудват ме единствено четири техни гледища: че Сатана е създал Земята, че не трябва да почитаме властите, че трябва да сме аскети и да не се женим, след като в Библията пише друго. Но те за жалост са били объркани от ширещият се по това време гностицизъм.
Ето как стоят нещата според Библията:

1. "В началото Бог сътвори небето и земята" /Битие 1:1/, но поради греха, Сатана стана "князът на този свят" /Йоан 12:31/

2. "Покорявайте се заради Господа на всяка човешка власт, било на царя, като върховен владетел, било на управителите, като пратени от него, за да наказват злодейците и да похвалват добротворците." /2 Петрово 2:13/

3. "И тъй, ядете ли, пиете ли, вършите ли нещо, всичко вършете за Божията слава." /2 Коринтяни 10:31/ Това означава, да не ядем вредни неща, да не пием спиртни напитки, които не са употробени за Божия слава, но не означава да гладуваме като аскети - "Или не знаете, че вашето тяло е храм на Святия Дух, Който е във вас, Когото имате от Бога? И вие не сте свои си, защото сте били с цена купени; затова прославете Бога с телата си [и с душите си, които са Божии]." /1 Коринтяни 6:19,20/

4. "Но за да се избягват блудствата, всеки мъж нека има своя жена, и всяка жена нека има свой мъж... Но всеки има своя особен дар от Бога, един - такъв, а друг - инак." /1 Коринтяни 7:2,7/ Тук апостолът казва, че дали искаш да се ожениш/омъжиш е твое решение, но нека обвързаният с брак, знае че това е сериозна работа. В случая апостолът не е бил женен, поради естеството на работата си, но други апостоли са имали семейства.


Teodora - 28/08/2009
Тангра е едно от многото имена на Аллах - Тенгри. Понеже мюсюлманството не успява да се пребори със съпротивата на изповядващите това езичество, мюсюлманите обявяват Тангра за едно от имената на Аллах и за клон от тяхната религия така ги помюсюлманчват без съпротива.Ако някой ще ме оборва първо да провери дали е така. :)

Иван Коцов - 18/06/2009
Богомили, катари, бугри и всички такива дуалистични християнски секти разпространили се през средновековието имат за основа павликянството, което от своя страна е крайно дуалистично учение за разлика от другите и неговите корени идват от Византия, по-точно в Армения (тема Армениакон) през 7 век, и в голяма степен се основава на манихейството възникнало през 3 век в Персия (Месопотамия). Така, че ако трябва да търсим корени те са много по-дълбоки. А, що се отнсася до богомилството то, то наистина започва развитието си в България през 10 век като взема идейте си от павликяните, които периодично били преселвани от византииските императори от столицата и близките околности в Тракия и Родопите. Така че корените именно на богомилството са български, но своето най-голямо развитие получава в Сърбия и Босненското банство, където даже може да се каже че е било основна религия.

1 2 3 4 »
Добави коментар
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Ако желаете да участвате в конкурса за най-добър коментар, моля впишете и e-mail адреса си и трите си имена.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Най-интересните коментари ще бъдат публикувани на страниците на списанието.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Назад Нагоре  
Уеб дизайн и изработка на интернет сайт от Студио ИТТИ - Уеб базирани решения
©2016 National Geographic Society. Всички права запазени.
National Geographic България