сп. National Geographic - Февруари 2017
National Geographic KIDS - Февруари 2017

Световната история накратко

18.1.2017 г.

От появата на Хомо сапиенс до ерата на интернет Да побереш световната история в около 400 страници е амбициозно начинание – то изисква дълбочина на познанията и верен подход.

Затова книгата на Тед Уд и Дороти Ейл е много повече от конспект за мързеливи студенти.

„Световната история накратко. 200 ключови събития, променили света“, издадена от “Книгомания“, балансира между важните тенденции и любопитните подробности, между фактите и анализите, между Стария и Новия свят.  На фокус са не само прочути завоеватели като Тамерлан и Атила, диктатори като Сталин и Пол Пот, крале, папи и президенти. Важни личности за авторите на „Световната история накратко…“ са философи като Платон и Аристотел, изобретатели като Нобел и Гутенберг, така че читателят може лесно да се ориентира в техния принос.

КУПИ КНИГАТА ОНЛАЙН

„Световната история накратко“ компресира векове градеж на цивилизации, войни, революции и открития, но намира и място за куп интересни въпроси. Например как едрата шарка се е превърнала в оръжие, пренесена в Америка? По-жестоки ли са били сблъсъците между протестанти и католици, отколкото между шиити и сунити? Кога битките за пазара на опиума са били по-драматични от боевете за нови територии?

В тази книга може да се намерят още много други любопитни ракурси към всичко важно, случило се по света от появата на Хомо сапиенс до изобретяването на интернет. 

КУПИ КНИГАТА ОНЛАЙН

Любопитни факти от „Световната история накратко“

• Един от най-авторитетните християнски богослови Августин (354–430 г. ) на младини води разгулен живот и продължава да се бори с греховни импулси в лоното на религията. В резултат от неговото женомразство се формира негативното отношение на църквата към нежния пол. Доктрината за първородния грях е до голяма степен негово творение.

• Петият абасидски халиф Харун ал Рашид управлява в края на VIII–началото на IX век така добре, че се превръща в приказен герой. Покрай него има много легенди, но е истина, че изпраща на Карл Велики невиждани дотогава дарове. Сред тях имало и механичен часовник, който не бил приет, защото го помислили за магьосническо творение.

• Чумната пандемия, унищожила за четири години (1347–1351) около една трета от населението на Европа, се разпространява по Пътя на коприната – италиански търговци я пренасят от пристанищата на Кримския полуостров. Но макар да носи смърт и скръб, в по-широк план чумата води до поевтиняване на храните и пропукване на феодалния гнет: поради намаляването на работната ръка тя се цени повече, а надниците се изплащат редовно.

• След като Оливър Кромуел разрешава на евреите да се завърнат в Англия (50-те години на ХVІІ век), в Оксфорд и Лондон отварят врати първите кафенета на английска земя. През ХVІІ век техният брой е към 3000. Тези кафенета стават място за обмен на информация, търговия и дисидентство. Стоковата борса, аукционните къщи и брокерите на ценни книжа също са свързани с кафенетата. Оттам тръгват вестниците, сатиричните памфлети и политическите партии.

• В продължение на едно столетие преди Гутенберг да приспособи за печатане преси за производство на вино, текстовете се гравират върху дърво. До средата на XV век книгите се изработват на ръка и притежанието им е рядка привилегия. Книгопечатането поставя началото на демократизирането на образованието и допринася за популяризирането на идеята за национална държава.

ОЩЕ ОТ Книги
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах