сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Мигновени градове

1.6.2007 г.

Как една работеща под пълна пара провинция бълва крушки, копчета, халки за сутиени, а също и внезапно изникващи градове за работниците от фабриките.

В 14,30 ч. шефовете започнаха да проектират фабриката. Триетажната сграда, която бяха наели, беше абсолютно празна: бели стени, голи подове, предна врата без брава. Човек можеше свободно да влезе или да излезе - и тази отвореност е присъща на всичко в Зоната за икономическо развитие Лишуей. Съседните сгради също представляваха празни черупки покрай един черен път, водещ към недовършена магистрала. Небето се оглеждаше в празни сребристи билбордове, които рекламираха единствено слънцето в края на октомври.

Уан Айгуо и Гао Сяомън бяха пристигнали с кола от Уънджоу - град на югоизточното крайбрежие на Китай, на 128 км от зоната. Те бяха роднини - чичо и племенник, дошли в Лишуей да започнат нов бизнес. „Целият този район сега започва да се отваря" - каза Шефът Гао, когато се срещнахме на портала на фабриката. На първия етаж към нас се присъедини един строителен предприемач с помощника си. Нямаше нито архитект, нито чертожник; никой не носеше линеал или отвес. Вместо това Шефът Гао започна да раздава маркови цигари. След като всички запалихме, младият мъж извади от чантата си химикалка и къс хартия.

Най-напред скицира външните стени на помещението. После започна да нахвърля плана: всеки щрих представляваше стена, която трябваше да се монтира, и фабриката започна да се оформя пред очите ни. Начерта две линии в югозападния край: бъдещ машинен цех. До него се появи химическа лаборатория, последвана от склад и допълнителен цех. Шефът Уан, чичото, огледа страницата и каза: „Този цех не ни трябва."

Двамата поговориха, после го изтриха. За 27 минути бяха приключили с проекта за приземния етаж и преминахме към горния. Още цигари. Шефът Гао обърна хартията наопаки.

„Това е твърде малко за офис."

За 23 минути проектираха офис, коридор и три стаи за мениджърите на фабриката. Спалните за работниците на горния етаж им отнеха още 14 минути. В крайна сметка се получи план на фабрика с площ 2000 кв.м, проектирана от горе до долу - всичко това за 1 час и 4 минути.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Юни 2007
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах