сп. National Geographic - Септември 2019
National Geographic KIDS - Септември 2019

Менюто на бъдещето - насекоми, плевели и вегетариански бургери алангле

9.7.2019 г.

Когато земното население надмине 9 милиарда души към средата на века, нуждите ни от храна ще скочат с 50%. Как ще ги посрещнем, без да изсичаме повече гори или да разширяваме индустриалното земеделие?

Как ще запазим здравето на почвите, за да могат културите да избуяват? Ще се наложи да намерим нови начини да произвеждаме протеин, докато натискът върху природата от страна на индустриалното животновъдство става все по-неудържим. Днес ядивните насекоми намират все по-голям пазар като високопротеинов животински фураж или като съставка в преработени храни. Разраства се бизнесът със смлени на прах щурци, използвани в печива, енергийни блокчета и смутита. Вече се произвежда олио от алги.

Както и да изглежда менюто ни след 50 години, климатичните промени ще изискват от нас да използваме по-добре това, което имаме. И да си дадем сметка, че нещата, които преди бяха плевели и вредители, могат да се окажат храна.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Юли 2019
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах