сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Уейд Дейвис

1.10.2008 г.

За проектa „Светлина в покрайнините на света".

Едно от големите удоволствия на пътуването за Уейд Дейвис е съжителството с коренното население, което се придържа към древния начин на живот. Офисът на този писател, антрополог, етноботаник и асоцииран изследовател на National Geographic е пъстро свидетелство за огромното разнообразие от култури, сред които е пребивавал: тибетски молитвени знаменца висят над африкански племенни дърворезби, които се съревновават за място на полицата с хаитянски вуду атрибути и снимки на близки приятели от перуанското градче Чинчеро в Андите.

Уейд Дейвис си е у дома за кратко, в паузата между поредица експедиции до застрашени култури: „Светлина в покрайнините на света" е заглавието на неговата книга и телевизионен сериал, изследващи места, където старите обичаи още са в сила, макар и заплашени да бъдат изместени от съвременния живот. Въпреки че в произведенията си е документирал такива отдалечени места като Перу, Непал, Полинезия и Арктика, помолихме го да вземе под внимание и съдбата на етнически групи като татарите, чиято културна светлинка скромно мъждука сред яркия блясък на глобализацията.

Проектът „Светлина в покрайнините на света" е част от инициативата „Култури" на National Geographic, която се фокусира върху състоянието на „етносферата" - световната мрежа от човешки истории или тълкувания на битието, която свързва всички хората на планетата. „Етносферата е съвкупността от всички мисли, вярвания, митове и установени традиции, които днес се проявяват в многобройните култури по света - обяснява Дейвис, - и тя е нашето най-велико наследство."

Вашият проект „Светлина в покрайнините на света" поставя въпроса: „Какво означава да си човек и да си жив?" Как би подходил един антрополог към подобен фундаментален въпрос?

Това е метафоричен въпрос. А отговорът се съдържа в ритуалите и обичаите на всяка уникална култура по света. Австралийските аборигени ще ви разкажат за „времето на съня", когато бил сътворен светът, и песенните цикли. Планинските жители от Чинчеро в Перу ще кажат, че това е надбягването по граничните земи на общността, т. нар. mujonomiento, или поклонничеството до свещените планини като религиозния празник Quyllur Rit'i. За тях това означава да си човек и да си жив.

Работата е там, че за този въпрос има толкова отговори, колкото и езици. А всички тези отговори (днес на света съществуват около 7000 езика) представят уникални концепции за живота, които бихме нарекли „култури".

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Октомври 2008
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах