сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Карл Линей

1.6.2007 г.

Шведският ботаник Карл Линей бил един от първите архитекти на познанието. Той вярвал, че всеки вид растение и животно на Земята трябва да бъде именувано и класифицирано.

Пролетта в Швеция идва късно. Затова на 23 май 1707 г., когато съпругата на помощника на енорийския свещеник на малкото шведско селце Щенброулт родила син, все още било пролет. Бебето дошло на бял свят в студено време, пръстта била мокра, дърветата – разлистени, но още неразцъфнали. Бащата на детето – Нилс Линей, бил любител ботаник и запален градинар, а също и лутерански пастор. Майката на детето, която била дъщеря на ректор и се казвала Кристина, била само на 18. Родителите нарекли момченцето Карл и според преданията за човека, станал най-изтъкнатият ботаник в света, украсили люлката му с цветя.

Той бързо пораснал и станал момче, запленено не само от цветята и от растенията, които ги раждат, но също и от имената на тези растения. Досаждал на баща си да му обяснява кои точно са местните диви цветя, които колекционирал. Но според един от разказите „той все още бил дете и често ги забравял“. Накрая баща му изгубил търпение и се скарал на малкия Карл, „заканвайки се, че няма да му казва повече имена, ако той продължава да ги забравя. Тогава момчето посветило цялото си съзнание на това да ги помни, за да не го лишат от най-голямата му радост.“ Имената и тяхното съхранение в паметта заедно с пакетите от информация, към които се отнасят, са постоянни теми от неговата научна зрялост. Но за да разбере човек огромната слава, на която се е радвал през живота си, и дълготрайната му значимост, трябва и да разбере, че Карл Линей не е бил само велик ботаник и плодовит създател и наизустител на имена.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Юни 2007
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах