сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Всичко, което ни разделя

5.10.2018 г.

В продължение на десетки или дори стотици години хората се разбират добре въпреки расовите, религиозните или културните граници.

После изведнъж съседите вече не са хора, които уважаваш, каниш на вечеря, правите си услуги или се жените помежду си. Някога познатите лица вече са „те“, „врагът“, „другите“. И в този сблъсък на групи отделната личност изчезва и емпатията пресъхва заедно с доверието. Може да се случи между пастири и земеделци в Нигерия или между местни хора и имигранти във Франция или България.

Не е трудно да разберем защо човек е еволюирал така, че да го е грижа за неговия отбор и мястото му в него. Животът в група е билет за оцеляване и това е причината повечето примати да живеят така. Всъщност няма човешко общество без ясни граници между различни групи. Нищо не можем да направим по въпроса: по рождение сме програмирани да правим разлика между „нас“ и „тях“ и да сме пристрастни към собствената си група. И неизбежно (и понякога несъзнателно) действаме в интерес на „нас“ – особено когато се почувстваме заплашени. Може ли науката да намери решение?

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Октомври 2018
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах