сп. National Geographic - Януари 2020
National Geographic KIDS - Декември 2019

Боливийските боркини

1.9.2008 г.

Жени с фусти, бомбета и бляскави бижута се срещат на ринга.

На ринговете в Боливия се развяват фусти - чолитите отвръщат на удара!

Пърхането на дантелените фусти няма да смекчи силата на ритника, който Хуанита Нежната се готви да нанесе на противничката си. Гледката на традиционно облечени местни жени от народа аймара - cholitas, които зрелищно се млатят една друга, привлича тълпи от хора в Ел Алто, високо в планините над Ла Пас.

В най-голямата обществена спортна зала в Ел Алто, Боливия, стотиците зрители по скамейките започват да губят търпение. Вече над два часа седят там, дюдюкат, свирят и насърчават с викове поредицата боркини, които се изправят една срещу друга в центъра на залата, за да демонстрират зашеметяваща сила и умения. Гръмката диско музика се смесва с кресчендото на тропащи крака, нетърпеливи подсвирквания и възгласи: „Дайте ги насам!" Най-после светлините примигват и избледняват, а музиката преминава в ритъма на традиционно боливийско уайньо. Завесите пред съблекалнята се разтварят и звездите на вечерта Йоланда Любящата и Клаудина Злата се появяват пред зажаднялата публика, предизвиквайки възторжени аплодисменти.

Подобно на много от зрителките от индианския етнос аймара, Йоланда и Клаудина са издокарани в традиционния стил на високопланинските области в Андите: лъскави поли над няколко ката фусти, бродирани шалове, захванати с филигранни брошки, и бомбета на главите. Носиите им блестят под прожекторите, докато поздравяват публиката с благовъзпитаните усмивки на принцеси, въртят се и грациозно махат с ръце до спиране на музиката. За двете жени това е очакваният знак и те ловко се мятат на ринга. Бързо свалят шапките, откопчават шаловете и... туп! туп! туп! Клаудина налага Йоланда, Йоланда зашлевява Клаудина, Клаудина се опитва да се измъкне, но Йоланда я сграбчва за плитките, завърта я и ТРЯС! Клаудина прелита във въздуха с развети фусти и плитки и се приземява по гръб на тепиха, дишайки като риба на сухо. Публиката пощурява.

Добре дошли в трескавия свят на боливийската борба. В студения, неуютен град без дървета Ел Алто (което ще рече „високо място"), на 3900 м над морското равнище живеят 1 милион души, повечето от които са избягали тук през последните 30 години от масовата мизерия в селата. Късметлиите си намират сигурна работа в близката столица Ла Пас, към която гледа Ел Алто. Всички се борят с безнадеждния уличен трафик, с постоянния недостиг на вода и гориво, с тъпата умора от оскотяващата работа, с песимистичните изгледи за бъдещето.

Когато приключат работа, изпитват нужда да играят, а когато им се играе, човек никога не знае какво ще измислят. Последното им хрумване cholitas luchadoras е зрелищна борба между чолити, вдъхнало нов живот на местната разновидност на мексиканската свободна борба, lucha libre - спектакъл без ясни правила, нещо средно между драматично представление, състезание по борба и лудница.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Септември 2008
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах