сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Ретрофотография Април 2014

1.4.2014 г.
Гумени неволи

„Най-голямата гума, произвеждана някога, ще се търкаля по безжизнен континент" - гласи текстът към тази снимка в броя от февруари 1940 г. Направена е в Ейкрън, Охайо, близо до седалището на Goodyear. С диаметър 3 м и тегло 320 кг, гумата била произведена за огромния снежен всъдеход, конструиран специално за антарктическата експедиция на адмирал Ричард Бърд през 1939-1941 г. Само че всъдеходът така и не стигнал далеч в Антарктида. Достатъчно проблеми си имал още в САЩ.

Планът бил возилото да стигне на собствен ход от Чикаго до пристанището на Бостън, откъдето щели да го превозят на юг към Бърд. Наред с другите злополуки по пътя, всъдеходът заседнал за три дни в поток в провинцията на Охайо, а в Ери, Пенсилвания, му сменили два от моторите.

В Антарктида нещата се влошили още повече. Първо пропаднал през рампата за разтоварване. После заради голямата му тежест огромните гуми затънали дълбоко в снега. След няколко месеца хората на Бърд изоставили возилото, което впоследствие се загубило под снега. За последно било видяно от експедиция през 1958 г., но през следващите десетилетия отново изчезнало. -Маргарет Закоуиц

Снимка: Уилърд Р. Кълвър, National Geographic Creative

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах