сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Добрата стара земя

1.9.2008 г.

Бъдещето е под краката ни. Можем ли да го съхраним?

Бъдещето под краката ни

През един топъл септемврийски ден фермери от целия щат се събират около огромните машини. Когато миналата година посетих Уисконсин, представителите на компанията „Джон Диър" позволяваха на посетителите да тестват новия трактор 8530 - толкова сложно електромеханично чудо, че нямах никаква представа как се борави с него. Няма проблем - тракторът се кара сам, направляван от сателит. Седях си щастлив нависоко в климатизираната кабина, докато под мен огромните колела газеха земята.

Фермерите се забавляват, като гледат как машините боботят през царевичните поля. В дългосрочен план обаче тракторите може би ще унищожат тяхната прехрана. Почвата в Средния запад, една от най-плодородните в света, се състои от рохки разнородни буци с много въздушни джобове между тях. Големите и тежки машини като комбайните мачкат влажната почва и я превръщат в хомогенна, почти непробиваема маса - процес, който се нарича уплътняване. Корените не могат да проникнат в плътната пръст; водата не попива в нея и вместо това изтича, причинявайки ерозия. И тъй като уплътняването може да засегне и дълбоките пластове, понякога обратният процес продължава десетилетия. Компаниите за земеделска техника осъзнават проблема и поставят на своите машини огромни гуми, които разпределят натиска. Фермерите пък използват спътникова навигация, за да водят трактора по точно определен път, без да засягат останалата почва. Въпреки това този вид уплътняване продължава да е сериозен проблем - поне в страните, където фермерите могат да си позволят комбайни за по 400 000 долара.

За нещастие уплътняването е само едно сравнително малко парченце от мозайката от взаимосвързани проблеми, които имат негативно въздействие върху почвите навсякъде по света. В развиващите се страни далеч повече земеделски земи стават жертва на антропогенната ерозия и дезертификацията, които засягат пряко съществуването на 250 млн. души. В първото - и за момента най-мащабно - изследване на разрушаването на почвите по света от 1991 г. учените от Международния справочно-информационен център за почвите (ISRIC) в Холандия изчислиха, че човечеството е влошило състоянието на близо 20 млн. кв.км суша. С други думи нашият вид с голяма скорост разрушава територия с размерите на САЩ и Канада, взети заедно.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Септември 2008
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах