сп. National Geographic - Март 2017
National Geographic KIDS - Март 2017

Земята на прицел

1.8.2008 г.

Към нас може би се е устремил астероид убиец.

Малко след 9 вечерта на 18 юни 2004 г., когато здрачът над националната обсерватория „Кит Пийк" в Аризона угасвал, Дейвид Толън сканирал за астероиди една астрономическа сляпа зона - непосредствено отсам земната орбита около Слънцето, където блясъкът му може да надвие телескопите. Толън, който е астроном от Хавайския университет, знаел, че понякога спотайващи се в тази област обекти могат да се отклонят към Земята. За помощници бил привлякъл своя приятел инженера Рой Тъкър и Фабрицио Бернарди, млад колега от Хавай. Докато се взирали в компютърния монитор, на него се появили последователно три кадъра на един и същ участък от небето, заснети през няколко минути. „Ето го нашия човек" - казал Тъкър и посочил струпване на бели пиксели, които се местели от кадър на кадър.

Толън съобщил за забелязания обект на Центъра за малки планети към Международния астрономически съюз - централата за изучаване на астероиди и комети. Двамата с Тъкър се надявали да погледнат отново по-късно през седмицата, но първо времето било дъждовно, а след това астероидът изчезнал от полезрението им.

Когато астрономите отново го засекли през декември същата година се оказало, че имат проблем. На всеки няколко години въпросната скала, по-голяма от стадион, профучава в опасна близост до нашата планета. С получаването на нови наблюдения в Центъра за малки планети астероидът - кръстен Апофис на древноегипетския бог на злото - добивал все по-зловещ вид. „Опасността от сблъсък ставаше все по-голяма и по-голяма" - казва Толън. По Коледа моделите предвиждали вероятност 1 към 40 Апофис да се вреже в Земята на 13 април 2029 г. Тревожна тръпка преминала през широката публика.

След това, на 26 декември 2004 г., връхлетя истинска катастрофа - вълната цунами в Индийския океан. Обществеността забрави за Апофис. Междувременно астрономите изровиха и по-стари снимки на астероида. Допълнителните данни позволиха на учените да изчислят орбитата му и да установят, че през 2029 г. Апофис всъщност ще профучи на безопасно разстояние от Земята. Само че не могат да изключат слабата вероятност да има сблъсък с катастрофални последствия при следващото му преминаване - навръх Великден 2036 г.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Август 2008
Коментари
Борислав
25.08.2010
dani231 извънземни има...живи организми които се намират извън земята...интересното е дали има извънземни с разум :)
Илия Илиев
02.05.2010
Това твърдение си сценарий за холивудски филми (Каквито има,вече не един..),в околоземна орбита и два астероида,които са прихванати от земната гравитация и се движат в елепсовидни орбити (астероида "Ерос") - така ,че несериозните твъдения по сценария на филма "Армагедон" невпечатляват! В историята на планетата е имало сблъск с метеорити (Тунгуския метеорит,които е оставил 6км кратер),а това дали динозаврите са изчезнали от друг сблъск на космическо тяло с планетата ни е под въпрос,по-скоро причините биха моглида са комплексни(като сблъсък с гигантски метеорит следствие на което да са се образували глобални промени в замния климат). Самите динозаври не са изчезнали напълно,знаем ,че влечугите и птиците са техни далечни родственици.
RonyP23
29.04.2010
Учените предполагат, но нищо не е сигурно. Все пак в космоса всяка секунда става нещо различно.
Светослав
06.03.2010
Аз мисля, че сблъсъка с този астероид е възможно най-минимален. Все пак Юпитер отклонява таз катастрофа доста дълго време и честно казано не ми се вярва, че в скорошните десетилетия ще има сблъсък. А и гравитацията на Юпитер е достатъчно силна за да не позволи оформянето на по-големи обекти от Луната. Вярно е, сблъсъкът е неизбежен, но едва ли ще е през 2036 г.
Илия Илиев
21.12.2009
Научните спекулаций около "Апокалипсис 2012 година" стават все по-осезаеми.Изписаха се редица научни трудове и се съдадоха множество филми с една единствена цел- "Паника!!!"! Вероятността да се получи сблъсък между планетата на която живеем и Комета е много малка,а астероидете са с много малка маса и "катастрофа" подобна на "тунгуския метеорит" е математически "ништожно малка". В края на 19век и началото на 20 век е имало също такива "учени" и религиозни групи,които са очаквали "второто пиршествие",за повече подробности прочетете трудовете на Хелън Уайт. С население около 7 000 000 000 през 2010г.,планетата земя има ресурси за изхранването и живот на двойно повече население от горе посочената цифра- проблема е единствено в Екологочните катастрофи и регионалните военни конфликти. След конференцията в "Копенхаген",на Г-20 с проблемите свързани с климата,остават въпросите за повишаването на нивото на "световния океан" следствие на "глобалното затопляне" и увеличване на средните температури следно от +3С годишно.
Илия М.Илиев
29.11.2009
Темата е много "експлоатирана" от холивудските студия за филми -"Армагедон" и др. Преди време о.з.полковник издаде книга в страната на същата тема. Ще се повтори ли "кошмарът" на тунгуския метеорит през 21-то хилядолетие? След излезлите в пресата изявления,че българските учени от Б.А.Н. общували с извънземни,няма да е учудващ факта и за подобни на гореизброените "новини".
CHIta
22.11.2009
Ей Kostadin!Изкам да те питам информиран ли си за точната траектория на астероида?Гравитацията на Юпитер може да е по-силна, но представи си, че астероида минава между Луната и Земята.Какво ще стане тогава? А пък и има още много възможности, които са далеч от Юпитер.
kostadin
21.11.2009
Добар вечер драги представители на наука искам да дам една можеби полезна информация по този въпрос.Знаете ли колко е бил голям астероида на теория който е избил динозаврите-10 км диаметър това парче скала е унищожило 75% от живота на земята преставете си че изведнъш астероид с диаметър 1.5 км падне в София.Цяла западна Европа ще е в пламаци а радияцията ще достигне дори и САЩ.Но аз мога да ви успокоя знаете ли колко е голяма Юпитер-286 пъти колкото Земята нейната гравитация превлича повечето обекти без своя орбита и те се исипват на Юпитер като огромни огнени топки носищи миризма на сяра и др.химични вещества.Тя превлича повечето комети и метеориди но можеби 60% до близо 45-55 години ще не е одарил астероид но за това са НАСА да усигоряват световна сигорнос на 6 милиярда дъши и трилярдите растения и животни,благодаря че ме четете като една книга ако имате още въпроси за края на света пишете на скайп-carnotavur-......
CHIta
20.11.2009
Ако наистина този астеорид през няколко години минава все по близо до Земята то той все някога ще се удари в нея.Ако той не промени своята траектория тогава ше бъдат приложени крайни мерки и въпреки това пораженията ще бъдат огромни.Аз съм само на 13 и се надявам до 2036г. да бъде измислена някаква алтернатива за отклонаване или унищожаване на идващия астроид.До тогава технологиите сигурно ще са се развили много и все нещо ще се измисли.Ако ли не - очаква ни голямо бетствие!
dani231
18.11.2009
Според мен е невъзмойно да се избегне втори зблъсък със земята това ще стане все някога неизбежно е някога когато никои не очаква всичко изведнъж ще свърши.И според мен е по добре първо да ни пребиат извън земни от колкото да има втори армагедон на земята.Според някои извънземните ще ни погубят според други обратното ПОМИСЛЕТЕ СИ И МИ ОТГОВОРЕТЕ ВЪЗМОЙНО ЛИ В ЦЯЛАТА ВСЕЛЕНА ВСИЧКИ ТЕЗИ ГАЛАКТИКИ НИЕ ДА СМЕ ЕДИНСТЖЕНИТЕ ЖИВИ ОРГАНИЗМИ ПРОСТО Е НЕ ВЪЗМОЖНО
Чавдар Танев
04.11.2009
Земята вече е преживяла "Тунгузка" и няма да е последния случай на контакт с планетата ни.Човечеството неколко кратно е доказало че в трудни моменти може да се обедени и да се изправи пред всякакви бедствия.Аз вярвам,че човешкия разум ще спаси планетата ни.Ние имаме различни Богове и само една Земя за всички нас.
/\/\/\/FlIp/\/\/\Is/\/ThE/\/\/\oNe/\/\/\/
11.10.2009
и сиа ко ша праим ше си гледаме филми а ниама да се опитаме да напражим нешто добре че ниама да сме жржи да го жидим тоиа армагедон
Bitch
21.09.2009
Ще е много добре ако уцели Земята и без това много изроди се навудиха. Ще настъпи тишина и спокойствие.
Ivana
13.09.2009
Здравейте! Искам да споделя своите мисли за астероида убиец насочил се към Земята. Искрено вярвам, че ще бъде измислен начин как той да бъде отклонен от Земята. А още повече ми се иска да вярвам, че ще бъде открита друга планета, на която ще се заселим, след като бъдат изчерпани природните ресурси на Земята. Казано просто - ще има някакви катаклизми. Все пак динозаврите са живяли милиони години, а човечеството съществува от 30 000 год. и е добре да просъществува няколко милиона години, но как? Трябва да вярваме и да се обичаме, че един живот живеем и не знаем какво ни очаква всеки миг. А също така да се замислим за изчерпаемите и невъзобновими природни ресурси и озоновата дупка.
stelssa
01.09.2009
Дано до 2036 год. учените измислят някъкъв уред с който да отклонят астероида убиец, а още по-добре ще бъде ако могат и да го унищожат! ;)
радо
29.07.2009
дано да промени посоката си или още по-добре:изжанземните да ни спасят така ще се запознаем с тях ще тарсим ножи места за живеене но ако не стане нито едното нито другото БОГ ДА НИ Е НА ПОМОЩ ЩЕ ИМА А Р М А Г Е Д О Н !!!!!!!
радо
25.07.2009
рангел е прав и аз вярвам 4е има изванземни и 4е те ще ни спасят надявам се да е истина, защото ако не е ще гледаме армагедон на живо
zdravko
23.07.2009
Според мен нищо не се знае, защото ние хората не можем да определим до тази далечна година дали няма да изобретим разни машини с които да можем да продолеем проблема.До тогава може би вече ще пътуваме до далечни планети със скоростта на светлината в търсене на нов дом.
eli
10.07.2009
Май някой ден ще гледаме Армагедон на живо.
IcE!?!
08.06.2009
живей докато умреш живей всеки ден така все едно е последен!!!
мериан
21.04.2009
Както силви е казала; Мога само да стоя , да се надявам, да се радвам на живота''.по –добре да се радваме на живот докато е наш,докато не сме го загубили отколкото после да съжаляваме за изгубеното.
мериан
21.04.2009
дали ще ни убие или не,...космоса е необятен и нищо не се знае ,а и нали винаги надеждата умира последна?!!!!!:)
boris
18.04.2009
Ужасно. Ако този астероид трърне към нас, дали ште можем да го спрем. Доно не свършим като динозаврите. Ште имаме ли ядрени ракети за да го спрем? Хубавото е че никой не знае.
Васко Борисов
18.04.2009
Не вярвам на американци.Ако пада да падне бьрxу тяx, за да не правят зло на другите народи.
poli4bata666
20.03.2009
neznam kakav e toq asteroid i dali naistina 6te ima sblasak sas zemqta,no sas sigornost znam 4e v deistvitelnost 4ove4estvoto samo 6te se zatrie . tova 6te bade edin predizvikan ot 4ove4estvoto krai na sa6testvuvaneto ni,za6toto,s tova glavolomno razhi6tenie na vsi4ki zemni resursi i blaga. vsi4ki znaem za ozonovata dupka koqto s vseki izminal den stava vse po golqma nali? eto zatova zemqta nqma neobhodimata samoza6tita i e stra6no uqzvima. i nz dali 6te ni blasne asteroid, no pove4e me navqva na misalta 4e zemqta 6te si ostane zdrava i 4itava,no 4ove4estvoto 6te se samouni6toji blagodarenie na globalnoto zatoplqne i mnogo drugi po strqska6ti pri4ini.ako poglednem nazad bih smqla da kaja 4e ni o4akva sa6toto,koeto e spoletqlo i dinozavrite, ne mislite li?
NIKI
21.02.2009
AZ SQM FEN V ASTORNOMIQTA MNOGO XORA SE PITAT NALI SME SAMI AZ ZNAM 4E NESMI SAMI V VSELENATA IMA JIVOT VQPREKI DA E RAZVIT SOMA MIKROORGANISMI ! 4ERVENATA PLANETA NARIANA O6E KAKTO MARS DAM IMA JIVOT MAKAR 4E E RAZVIR MIKROORGANISMI ODELQT METAN ! TOVA E VAJNO JIVOTA NA MARS SQSNOST IMA VODA POT PO4VATA NA MARS ! MNOGO E 4ISTA VQGLIRIRODEN DVOKIS E ZAMRQSNAL ... SLQNZETO E NA6ATA GLYDKA NA JIVOT ZA PLANETATA ZEMQTA ZNAM MNOGO NE6A ZA ASTRONOMIQ !!
rangel
15.02.2009
Може и да ме помислете за луд но до колкото бях разбрал за една легенда че изванземните щели да ни спасят по новините бяха казали че има признак на живот на марс и казват че 2012г.ще настапи краят на света и вище как нещата се вързват ще настапи краят на света през 2012г.извънземните щели да ни спасят а и се оказва че има признак на живо на марс поне аз така си го обеснявам но има време ще разберем.
mimkOto
22.01.2009
хмм.....!Ще видим какво ще стане!Надявам се да няма нищо опасно!
mimkOto
22.01.2009
Силви и аз съм съгласен с тебе.Аз съм на дванадесет и също много ми се живее.Надявам се да този астероид убиец да се отклони нанякъде не към нашата земя !!!!!
Xnational_worldX
12.12.2008
интересна статия
Краси
05.12.2008
Не разбирам защо има толкова много негативно настроени хора....Дори всичко да свърши утре, пак трябва да сме благодарни за всичко, което имаме. Трябва да осъзнаем, че с мислите и действията си ние сами определяме бъдещето си...и сме част от нещо много по-голямо от нас...
Силви
28.11.2008
Тази статия много ме разтрои. Не стига че съм си уплашена за декамври 2012, а вие сега нещо ново измислихте. Аз съм на 13 години и много ми се живее. Още четири години само не стигат...А 2029 или 2036 са прекалено близо! Моля ви, всички там от научните обсерватории и всички най-велики учени от Европа, Америка и от където и да било да направят нещо за да спасят единствения рай във Вселената - нашата Земя...Защото друга като нея няма и ние не оценяваме това, което тя ни дава! А трябва! Нима можем да отидем някъде другаде - не ! Всички хора трябва да се научим да защитаваме това, което имаме, а именно нашата Земя! Аз не мога да направа нищо!Мога само да стоя , да се надявам, да се радвам на живота!
Края на човечеството
10.11.2008
Надявам се този астеройд убиец да се отклони на някаде другаде, защото края на човечеството може да бъде фатално! Но не само ще умре човечеството но и всичко останало - животните, растенията...Планетата ни ще бъде погълната от мрака!? Надявам се това никога да не стане! :)
marathon
24.10.2008
За този астероиден проблем знам още от преди 2 години. Но все още не е минала 2012 година. Тя ще е твърде критична за нашата планета и за цялото човечество. Земята сменя своята поляризация, с прости думи плюсът става минус, а минусът - плюс. Това е закономерност, ставаща на всеки 8 600 години. Разбира се, че това е процес, който не става за ден-два. Той трае около 26 години и е забелязан от 1998 г. 2012 - та е пикова година, когато Земята ще е магнитно неутрална. При отслабена магнитна защита се увеличава слънчевата и космическата радиация. А през декември 2012 за капак и планетите ще се подредят на една линия. Ще изгубим ли тогава Луната ? Точно тя държи Земята в равновесие, иначе тя би се въртяла хаотично. Проблемите с климата идват от смяната на Земната поляризация, оттам са аномалиите в скоростта на океанските течения, спомагащи за затопляне и охлаждане на сушата и въздуха. Затова станаха непредсказуеми посоките и силата на урагани, циклони, тайфуни. Никой не се наема с прогнози какво ни очаква през 2012 г. Нека тя да мине, пък после ще му мислим. marathon@mail.bg
Димитър
19.10.2008
Живеем на границата между твърдото земно тяло и безбрежния Космос и е изключително странно, че много хора забързани и зомбирани в преследване на материални блага, пари и власт, забравят, че крехката граница на живота е нещо твърде несигурно.Всъщност живота на нашата планета е продукт на природен баланс на енергии, маси и вещества от сложното съчетание на които ние съществуваме! Досега живота на Земята е оцелявал трансформирайки се и показвайки завидна устойчивост и приспособимост, въпреки многобройните известни и неизвестни ни природни катаклизми, катастрофи и т.н., но докога .....? Има две, според мен еднакви по вероятност възможности човешкият род да загине - едната е самите ние със свойте действия и бездействия да причиним това, и втората - Космосът да е причини нашата гибел .....
stefi
10.10.2008
jelaq nai mnogo ta promeni posokata si za6toto kraqt na 4ove4estvoto 6te bade ve4en a tova ozna4ava ve4en haos i pustu6.Nqma da e spravedlivo svetat da bade razru6en.Za6o li v mitologiqta se poqvqvat zlobata,smarta,zavista i bloestite mislq 4e ako tova go nqma6e nqma6e tova da se slu4i!!!AZ SAM EDNO 12 GODI6NO MOMI4E I SAM ZAPALENA PO ASTRONOMIQTA!!!SPISANIETO E NAI HUBAVOTO
Teodora Kolewa
18.09.2008
Може и да си промени посоката ,но е малко вероятно. Незнам , аз също се интересувам от астрономия. Дано само да си промени посокада или КРАЙ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО!
yany
14.09.2008
VACHETO SPISANIE E NAI-QAKO
Mihaaela
28.08.2008
Здравейте на всички от екипа на най-интересното списание:)Прочетох статията за астероидите и се замислих,по въпроса за опазването на Земята.Само че според мен преди да се научим да я пазим от външните опасности,трябва да успеем да я опазим от вътрешните!Защото смятам, че много по-страшно е това,което ние-хората причиняваме на планетата си!Всекидневно изхвърляме тонове буклуци без изобщо да се замислим за щетите,които нанасяме на околната среда.Страх ме е не от космическа катастрофа,а от катаклизма,който сами си причиняваме,защото колкото и да е търпелива "майката природа",рано или късно ще й писне и тогава няма да можем да я спрем!
garfelt
24.08.2008
bevase go nepremenno trybva da go prochetesh
Детелина Радославова
23.08.2008
1:45 000-такава е вероятноста през 2029г. Апофис да премине,през така наречената "ключалка" и следователно през 2036г.да се сблъска със Земята.Къде точно ще се разбие?Какви ще са последствията?Ще успеем ли да го спрем?-въпроси с все още неоточнен отговор.Едно обаче е сигурно-през 2029г. ще разберем дали Апофис ще се насочи към Земята.Надявам се,че до тогава ще намерим безопасен начин да го отклоним и няма да последваме съдбата на диназаврите.
dara
23.08.2008
всеки път когато прочетя,видя или чуя изобщо нещо свързано с космоса ме испълва едно чувство и разбирам отново и отново всъщност колко малки и нищожни сме,и безмислените неща които испълват ежедневието ни и испълват живота ни с проблеми често фатални всъщност са нищожни като нас и нашата планета и всеки път ставам по и по различна преусмислям дните си гледам под друг ъгъл на нешата поне временно ;) до др път :)хм. и да спомена още нещо че тзи необятна шир и неината поява коиято мъчи хиляди умове нощем преди да заспят как защо и къдсе е е създадена може би е по добре че само частично я разбираме и опознаваме защото ако ли не ще стане поредната целл родила хиляди беди както всичко в нашият нищожен животец Моля,пишете грамотно:( иЗпълва, преОсмисля) Има и други грешки, срамота е. Знам, че ще ви се стори дребнаво на фона на космическата вдъхновяваща тема, но .......Иначе и аз благодаря на списанието за интересните и полезни теми.
Надя Кискинова
19.08.2008
Наистина засега няма начин да се преборим с каквато и да е космическа катастрофа. Няма начин в обозримо бъдеще да стане това, макар че вече има сериозни проекти, работещи в тази насока..., но все още в областта на идеите. Така и ще завещаем на далечните свои поколения тези свои идеи, които ще се забравят и възраждат от време на време. Според мен - не защото нямаме техническите и финансови възможности, а защото човек е много глупаво същество и пред лицето на всеобща дори гибел си мисли, че и този път тя ще го заобиколи. На всичко отгоре ние сме и твърде опасни същества, защото имаме възможността да променяме околната си среда, за да съществуваме за сметка на всичко останало - на другите форми на живот на нашата планета, за сметка на самата Земя. При това сме страшно алчни. Вече сме посегнали на други космически обекти - от любознателност ли - ами! От комерсионални интереси - защото, ако ги нямаше, нямаше да се отпускат колосални средства за "усвояване на космическото пространство"! Вече посягаме към Марс - единствената близка до нас планета, на която може да има някаква форма на живот. Добре, да кажем, че я открием. Ще се развихрят пак страстите около идвънземните /като че ли са затихвали/ - всяко чудо до време! А дали откриването на такава извънземна форма на живот, така дълго търсена и мечтана, ще ни озапти апетита да използваме даденостите на планетата за утоляване временно на своя апетит от суровини. Дали мисълта, че "усвоявайки" планетата може да унищожим своята мечта за споделена космическа самота, ще ни спре? Няма да доживея до тези времена със сигурност, но съм сигурна в отговора на този въпрос - не! Толкова живи видове сме унищожили на собствената си планета, та за планетарните ни съседи ли ще му мислим! Моралните ни устои са същите, каквито са били преди хилядолетия, а призивите за доброта и връщане към тях напоследък само са още едно доказателство, че ни липсва това, което не ми позволява да изпиша "човек" с главна буква. Е, не си ли заслужаваме един точен достатъчно големичък астероид!
Kaloyan
18.08.2008
Метеорити и астероиди. Огромна, устремена, първична заплаха. Мисълта, че маса с такава скорост се движи през вселената и още повече в нашата собствена Слънчева система ме ужасява. Следите от ударите на тези замръзнали чудовища по нашата планета са повече от явни. Те предизвикват опустошения и дори катаклизми. В статията са посочени данни за тяхната сила и за това какво те могат отново да причинят. Сигурен съм, че огромна част от хората, прочели редовете в списанието също като мен са изпаднали в едно специфично състояние, съчетаващо благоговение и известно количество страх пред стехиите движещи Вселената. Но тук не става въпрос за някоя далечна звезда Джудже, а за нашата собствена планета. Нашият дом. Тази статия насочи мислите ми в малко по-различна посока. Според мен въпроса не е дали имаме научния потенциал да унищожим или изместим от първоначалната траектория даден астероид. Мисля си, дали сме способни да го направим, изхождайки от чисто психологичен план. Всички сме гледали филми и чели книги, в които човечеството, изправено пред катастрофа от глобален мащаб, след много усилия и перипетии успява да предотврати всеобхватното апокалиптично действие (в днешно време те все повече и повече приличат на научна фантастика). Нека се огледаме само за момент. Какво се случва с нашето малко и незначително семейство на фона на безбрежния Космос? Не започва ли лека-полека нашата мила Земя да заприличва на един огромен нажежен кратер? Нужна ли ни е буца от метал и лед, за да унищожим собственият си ‘двор’? С всеки брой на списанието се сблъсквам с куп от цифри, извезващи меко казано тревожни статистики. Глобално затопляне, прекалено използване на природни ресурси, застрашени животински видове. Няма смисъл да ги изброявам, а те и без това са толкова очевидни. Не произхождат ли всички те от нашите действия, разбирания и същност? В този ред на мисли не мога да не се сетя за скорошния и до болка коментиран случай с Грузия. Нещата продължават да се повтарят, а някак си бях останал с впечатлението, че в общ план, като цяло поне малко помъдряваме и се учим от грешките си. Явно е твърде рано. Да оставим конфликтите, били те в Южна Осетия или Близкия Изток. Вчера се върнах от една хижа, намираща се в Централна Стара Планина(х. Балкански Рози). Вскички познаваме чувството на спокойствие, радост и единение, докато бродим сред природата.То е толкова уникално и неповторимо и аз определено не съм човека, способен да го опише В момента въпросната хижа няма хижар. Следователно няма кой да се грижи за сградата и близките й околности. Още с пристигането си се сблъскахме с непоносима миризма на разложена плът, носеща се наоколо. Оказа се, че има огромно количество боклук, което седи там от Бог знае колко време и никой не си е направил труда даже да изгори част от него, а какво остава да свали и изхвърли празните бутилки извън балкана. Защо да го прави ? Защо да се борим за спасяването на някой животински вид, едвам крепящ се на прага на изчезването? А защо да чакаме докато стигнем до някой контейнер, като можем да хвърлим торбичката си в някой храст? Защо не се изфукаме, като покажем колко сме силни, разбивайки пейка, кошче или каквото и да е друго нещо, което някой неблагоразумен безумец е решил да постави, с плахата надежда, че хората ще го оценят и пазят? Чел съм и слушал стотици, ако не и 1000 призиви подканящи ни към отговорност, ала те заглъхват твърде бързо в шума на нашето припряно и изтормозено ежедневие. Сигурен съм , че това което пиша е до известна степен банално, но не е ли жалко как всички се повтаряме с надеждата да бъдем чути? В крайна сметка не се ли почва от най-малките неща? Чудя се дали на фона на толкова насилие, мръсотия и безчовечност по света един движещ се с огромна скорост астероид би бил най-голямата заплаха за нас? Или ще пристигне прекалено късно, а ние вече ще сме свършили сами това, което той би причинил на малката ни синя планета?
Дани
17.08.2008
Хубаво е,че има списания,които пишат за нещата,които ни очакват.Благодаря Ви!Пазара е залят от "бози",от които по-скоро би затъпял човек,отколкото да научи нещо!Трябва да има повече списания като National Geographic България.
Асен Садики Асумани
12.08.2008
"Край на човечеството!"-чувал съм го безброй пъти.Всеки ден трябва да очакваме,че астероид ще изпепели земята,а огромни цунами ще доведат до потопа,за който всички сме чували.Дати като 31.12.2000г. или 22.02.2002г.в 22ч.22мин.22сек. създават световна параноя-едни мислят за евакуация на луната,други се свират в избата и чакат,притаили дъх... Но всичко това е резултат от желанието на "жълтите вестници" да протегнем ръка към рафта и да изберем именно тях.Те знаят много добре,че всеки би искал да си достави удоволствието да се поуплаши и да размие представите си за фантазия и реалност.Това е причината обществото да приеме дори достоверната информация за поредната"приказка".Когато опасността наистина приближи,когато хората започнат да гледат любопитно небето,а политиците се карат,кой да натисне"червеното копче",може би малцина ще намерят време да погледнат на човечеството от"астероиден поглед"(отгоре).Трябва да разберем,че сега е времето да се обмислят такива критични ситуации.Хилядите принципите не са белег на съзряване!Те са предназначени за непроменливи и спокойни времена.Когато ситуацията е критична,имаме нужда от гъвкавост и бързи решения.За да може някой решително да натисне Копчето,ние всички трябва да се мобилизираме своевременно и да застанем зад него.
Габриела Григорова
11.08.2008
Винаги съм се интересувала от астрономия и са ми много интересни статииите които публикува nationalgeographic България но смятам че наистина може да има както казват учените голяма опасност от сблъсъв с нашата планета така че....ако това стане ще е катастрофално за мовечеството!
Дилян Христов
10.08.2008
Всеки път, когато видя статия за Космоса в списанието забравям за всичко и сядам да чета.Жалко, че няма толкова често такива статий.Но за сега това е най-хубавата статия според мен. Има много време, докато се удари в Земята.Но този ден все някога ще дойде.Надявам се тогава да сме подготвени за това.Вече 2008 години незнаем как да предотвратим астероидите.Дали ще ни отнеме още 21 века.Все пак имаме на разположение около 30 години.Космосът е единственото нещо, с което неможем да се справим!
toto67@abv.bg
09.08.2008
egati tapata statia,samo s gluposti ni zanimavate be aloooooooooooo osaznaite se malko,v koi vek jiveete be,da ne ste muslim be seliani,kakvi asteroidi be starwars. otkrovenieto na john za koi e be nationali tapi
Христо Гацински
09.08.2008
Как човечеството ще се предпази от сблъсък след като дори в 21 век не може да предотврати войните?
sese'
07.08.2008
всеки път когато прочетя,видя или чуя изобщо нещо свързано с космоса ме испълва едно чувство и разбирам отново и отново всъщност колко малки и нищожни сме,и безмислените неща които испълват ежедневието ни и испълват живота ни с проблеми често фатални всъщност са нищожни като нас и нашата планета и всеки път ставам по и по различна преусмислям дните си гледам под друг ъгъл на нешата поне временно ;) до др път :)хм. и да спомена още нещо че тзи необятна шир и неината поява коиято мъчи хиляди умове нощем преди да заспят как защо и къдсе е е създадена може би е по добре че само частично я разбираме и опознаваме защото ако ли не ще стане поредната целл родила хиляди беди както всичко в нашият нищожен животец
sn0wyyyy
05.08.2008
Ima dosta da pojiveem,otkriem,vidim i tnt :)
Deizi
03.08.2008
Космосът,е единственото място,на което човека не е господар.Това е нещо,което не можем да избегнем!
Cveti
01.08.2008
" Нищо не е вечно и на земята ще и дойде края накой ден, но този ден е още много далеч. " ... taka e napalno sam saglasna.Da se nadqvame, 4e kogato nastapi tozi moment 6te sme podgotveni
Мария Георгиева
31.07.2008
Нищо не е вечно и на земята ще и дойде края накой ден, но този ден е още много далеч.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
23.03.2017
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах