сп. National Geographic - Септември 2018
National Geographic KIDS - Септември 2018

Ретрофотография Юни 2009

1.6.2009 г.
Бързо и вкусно

Постоянни клиенти се редят „като клиенти в банка", за да получат срещу своите монети любимите си блюда - например печен фасул и шницел „Солсбъри", прясно приготвени и заредени в „подобни на пощенски кутии" отделения. Този „Автомат" в Ню Йорк, описан в броя на National Geographic от март 1942 г., бил част от верига по Източното крайбрежие на САЩ, която продавала по 72 000 пая на ден. Вдъхновени от германските „ресторанти без сервитьор", Джоузеф В. Хорн и Франк Хардарт открили първия американски „Автомат" във Филаделфия през 1902 г. и скоро изградили цяла империя. Но през 60-те години други вериги за бързо хранене започнали да отнемат от клиентите им. Последният манхатънски „Автомат" затворил през 1991 г. Те са се съхранили в Амстердам, а през 2006 г. се завърнаха и в Ню Йорк - в един локал в Ийст Вилидж. -Марк Силвър

Снимка: Дж. Бейръл Робъртс, архив на National Geographic

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах