сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Първични инстинкти

5.12.2017 г.

Защо тази черна мечка е бяла

От хилядолетия племето китасу от канадското тихоокеанско крайбрежие познава тази мечка и легендата за нея. Както разказват старейшините, Гарванът Творец превърнал Земята от замръзнал къс скала в зелена градина. Но като напомняне за ледниковата епоха той направил всяка десета черна мечка бяла. Местните ги наричат мечки духове и вярват, че са свръхестествени същества.

Официалното й име е кермодска мечка. По род и вид това е американска черна мечка. Но ако и двамата родители (независимо от цвета им) имат една и съща мутация на ген, засягащ производството на пигмент, поколението им ще има бяла козина. За да потвърдят това, учените  използвали телени капани, за да съберат проби от меча козина, а после анализирали ДНК от нея. От 220 мечки 22 били наследили рецесивния ген за бяла козина от двамата родители – всичките 22 били бели.

Брачният сезон продължава от май до юли. Както при всички мечки, оплодените ембриони отлагат имплантирането си в утробата на женската. Ако женската не е достатъчно жизнена, за да понесе бременност, ембрионите няма да се имплантират и тя няма да роди малки тази година. Но ако е здрава и силна, ще се имплантират и през зимата ще се роди котило от 1 до 5 малки. В това отношение мечката дух използва бялата си магия. За да натрупат мазнини, мечките цяла есен се тъпчат със сьомга. Според проучване от 2009 г. през деня рибите е два пъти по-вероятно да избягат от хватката на черна мечка, отколкото на бяла, неясна като призрак на фона на бледото небе.

Кермодска мечка

Местообитания

Островите и крайбрежието на дъждовната гора „Грейт Беър“ в Британска Колумбия

Статус

Тя е сред най-редките мечки в света, с популация около няколкостотин индивида.

Други факти

Името Ursus americanus kermodei е в чест на Франсис Кърмоди, един от първите, идентифицирали този подвид.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах